Fotografija simbolična. Foto: BoBo
Fotografija simbolična. Foto: BoBo

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Andrej Možina je nedavno pojasnil, da je nadzor ZZS-ja v bolnišnici pokazal, da je bil carski rez ob pregledu nosečnice ustno načrtovan za 37. teden nosečnosti. Zaradi odsotnosti anesteziologov pa nosečnica ni bila razpisana za carski rez v 37. tednu, ampak šele v 38. tednu, je dodal. Specialisti si med sabo tudi niso ustrezno podali informacij o tem, da gre za nosečnico s povečanim tveganjem za zaplete, je pojasnil.

Tako sta otroka umrla že nekaj dni pred načrtovanim porodom v 38. tednu nosečnosti, porodnica pa je nato v trboveljski bolnišnici rodila dva mrtva otroka.

Barovičeva: To ne drži
Čeprav direktorica trboveljske bolnišnice Marina Barovič pred dnevi ni želela komentirati primera, je zdaj v sporočilu za javnost zapisala, da so trditve glede odsotnosti anesteziologov za izvedbo nujnega carskega reza neresnične. Kot je dodala, je dokazljivo, da so v bolnišnici nenehno na razpolago zdravniki anesteziologi za nujne primere. Tako je bilo po njenih trditvah tudi v omenjenem primeru z nosečnico.

Ponovila pa je, da dokler postopki pred zdravniško zbornico niso končani, ne bo komentirala dosedanjih zaključkov nadzora. To pa po njenih navedbah "ne pomeni, da se je zavila v molk, kar se skuša v javnosti neobjektivno prikazati".

"Neoptimalen način naročanja"
Komisija, ki je opravila nadzor nad primerom, je po navedbah Možine ugotovila tudi neoptimalen način naročanja na carske reze v Splošni bolnišnici Trbovlje. Bolnišnici priporočajo, da razpisovanje za naročen carski rez omogoči vsak delovni dan in ne enkrat na teden. Komisija je še opozorila, da bi moral biti nujni carski rez opravljen kadar koli. V obravnavanem primeru nujnost za carski rez ni bila pravilno ocenjena, čas carskega reza pa ni bil pravilno načrtovan.

Kot je ugotovila komisija, bi zaradi dejstva, da je imela nosečnica določene zdravstvene težave in da je nosila dva otroka, nosečnost morali končati in carski rez opraviti v 34. tednu. Sicer pa komisija ugotavlja, da je oskrba novorojenčkov v Splošni bolnišnici Trbovlje zadovoljiva.

Iz zdravniške zbornice poročila o nadzoru ne želijo posredovati, čeprav je Možina priznal, da gre za dokument javnega značaja.

So pa za STA pojasnili, da je odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici konec junija zadevo odstopil v obravnavo tožilcu zbornice. Ta je predlagal uvedbo postopka pred razsodiščem pri zbornici.