Ustavno sodišče je odločalo glede preiskave Perutnine Ptuj, v okviru katere so potekale hišne preiskave tudi pri odvetnikih. Foto: BoBo
Ustavno sodišče je odločalo glede preiskave Perutnine Ptuj, v okviru katere so potekale hišne preiskave tudi pri odvetnikih. Foto: BoBo

Ustavne pravice so bile kršene Odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji in trem odvetnikom. Sodišče je na podlagi izdanih sodnih odredb v zadevi prepovedalo nadaljnje posege v odvetniško zasebnost.

Preiskovalna dejanja se tako po odločitvi ustavnega sodišča ne smejo izvajati brez navzočnosti predstavnika Odvetniške zbornice Slovenije ter brez spoštovanja jamstev za hišno preiskavo odvetniške pisarne, preiskavo elektronskih naprav ter zaseg dokumentacije in naprav. Vse zasežene naprave in dokumentacija morajo biti dane na vpogled pritožnikom, njihovim morebitnim odvetnikom in predstavniku odvetniške zbornice, ki lahko zasegu tudi ugovarjajo.

Problematična preiskava
Odločitev ustavnega sodišča se sicer nanaša na kriminalistične preiskave Perutnine Ptuj na začetku lanskega decembra, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada začeli preiskovati dejanja družbe pri dokapitalizaciji, ki jo je izvedel Sij.

Odvetniška družba Rojs je v zadevi zastopala Perutnino Ptuj, preiskave pa so bile izvedene tudi v njenih prostorih in pri treh odvetnikih, ki niso bili osumljenci, zaradi česar so omenjena družba in trije njeni odvetniki vložili ustavno pritožbo.

Ustavno sodišče je o pritožbi odvetniške družbe Rojs začasno odločilo že 7. decembra in do končne odločitve prepovedalo nadaljevanje preiskovalnih dejanj, pri odvetnikih zasežene listine pa so morali policisti zapečatiti.