V Beogradu je počilo okoli pete ure zjutraj. Poslovalnica sicer že redno obratuje (na sliki generalna direktorica Mercator Srbija, Stanka Čurović). Foto: MMC RTV SLO
V Beogradu je počilo okoli pete ure zjutraj. Poslovalnica sicer že redno obratuje (na sliki generalna direktorica Mercator Srbija, Stanka Čurović). Foto: MMC RTV SLO
Ekonomist Jurij Bajec, profesor na beograjski Fakulteti za ekonomijo, je podstavljeno bombo v Mercatorju označil za slabo sporočilo, ki naj bi negativno vlivalo na ugled Srbije Foto: MMC RTV SLO
V Mercatorjevem trgovskem centru v Beogradu je bila povzročena le manjša gmotna škoda. Foto: www.b92.net
"Napad" na Mercator

Mercator cilj sistematičnega napada?
Srbski B92 pa poroča, da so od dobro obveščenih virov blizu srbske veje Mercatorja izvedeli, da je prejšnji četrtek v Novem Sadu zgorel osebni avtomobil generalne direktorice Mercatorja v Srbiji, Stanke Čurović.

Srbski tabloidi: Možnost bojkota slovenskih izdelkov
Uradnih odzivov na dogajanje sicer v Srbiji še ni bilo, kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina, pa so srbski tabloidi v zadnjem času pogosto napovedovali možnost bojkota slovenskih proizvodov v Srbiji, če bi Slovenija priznala neodvisnost Kosova.

Ali napad na Mercator v Srbiji pomeni opozorilo Sloveniji, da naj ne podpre neodvisnega Kosova?
Vabljeni k oddaji glasu v MMC-jevi spletni anketi.

Tabloid Kurir je na primer v ponedeljek objavil izjavo podpredsednika Srbske radikalne stranke Dragana Todorovića, ki se je v primeru priznanja neodvisnosti Kosova zavzel ustavitvi uvoza iz Slovenije in hkrati za prekinitev gospodarskih in diplomatskih stikov z vsemi državami, ki bi priznale samostojno Kosovo.

Hina dodaja, da naj bi srbski ekonomisti in politiki iz Demokratske stranke predsednika Borisa Tadića in iz G17 Plus opozarjali, da bi bojkot slovenskih proizvodov škodil samo Srbiji, saj 40 odstotkov izvoza te države odpade na Slovenijo.

MZZ izrazil zaskrbljenost
Na dogodek se je že odzvalo slovensko zunanje ministrstvo, ki pričakuje, da bo primer raziskan in da bodo pristojni organi v Srbiji proti storilcem ukrepali ustrezno. Slovenskim državljanom v Beogradu pa sporoča, da se lahko na pomoč v takšnih primerih obrnejo na najbližje veleposlaništvo.

MZZ je nad dogodkom zaskrbljen, sporoča pa, da je prijateljstvo med Slovenijo in Srbijo tradicionalno: "V slovenski vladi in v Evropski uniji si bomo prizadevali, da bo še naprej tako."

Mercator in Mercator-S: Varnost kupcev je na prvem mestu
Oglasili so se tudi v Mercatorju, kjer kupcem zagotavljajo, da je skrb za njihovo varnost osrednje vodilo. Pole tega pojasnjujejo, da so vsi centri opremljeni z najsodobnejšimi sistemi varovanja, poleg tega pa so raven varnostnih ukrepov preventivno še dodatno okrepili.

Da je varnost porabnikov na prvem mestu, so na tiskovni konferenci v Beogradu potrdili tudi predstavniki Mercatorjeve srbske hčerinske družbe Mercator-S.

Najboljši sosed v Srbiji uspešno na poti
Mercator je največja slovenska trgovska družba, ki ima v Srbiji tri centre: v Beogradu, Čačku in Novem Sadu.

"Napad" na Mercator