Foto: GRZS
Foto: GRZS

Kot je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje, je poskušala dežurna ekipa Gorske reševalne službe Brnik s helikopterjem Slovenske vojske do planincev, ki so obtičali v bivaku pod Skuto, priti že v nedeljo po 15. uri, a ji zaradi neugodnih vremenskih razmer to ni uspelo. Helikopter se je zato vrnil v dolino. Po poročanju Radia Slovenija je helikopter planince – gre za francoske državljane – danes nepoškodovane prepeljal v dolino. V reševalni akciji je včeraj in danes sodelovalo šestnajst kamniških gorskih reševalcev in posadka vojaškega helikopterja.

Bivak pod Skuto. Foto: Ofis
Bivak pod Skuto. Foto: Ofis

Kot je pojasnila Katarina Janjič iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), so Francozi nepoškodovani, v gorah pa so bili brez ustrezne opreme, zato niso mogli sestopiti. Janjič je dejala, da so šli planinci, sicer študentje na izmenjavi v Sloveniji, v nedeljo do bivaka pod Skuto, a niso bili ustrezno opremljeni. To se po njenih besedah pri tujcih pogosto dogaja. Ker bi bil sestop prenevaren, se je začela reševalna akcija.

Številne nove težave planincev

Uprava za zaščito in reševanje obvešča, da je nekaj po 14. uri v Severni triglavski steni v slovenski smeri snežni plaz odnesel alpinista, in sicer približno 70 metrov niže, kjer je obstal nepoškodovan, eden pa se je obdržal v steni.

Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so v sodelovanju s posadko helikopterja Slovenske vojske in ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči oba izsledili, rešili iz stene in nepoškodovana prepeljali v dolino.

Sorodna novica V plazu poškodovanih pet planincev, tri so v slabem vremenu odpeljali s helikopterjem

Gorski reševalci služb Bohinj in Jesenice so danes reševali še turnega smučarja, ki si je dopoldne na pobočju pod Srenjskim prevalom na območju naselja Srednja vas v Bohinju poškodoval nogo. S pomočjo posadke so ga s helikopterjem Policijske letalske enote prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Prav tako dopoldne so na smučišču Vogel v občini Bohinj oskrbeli smučarja, ki je padel in si poškodoval hrbet in prsni koš. Tudi njega je helikopter odpeljal v bolnišnico na Jesenice.

Zgodaj popoldne se je na poti z vrha Male gore proti vasi Kamnje v občini Ajdovščina pri padcu poškodoval še en planinec. Oskrbeli so ga reševalci ajdovske skupine Gorske reševalne službe Tolmin. Poškodovanca so imobilizirali, prepeljali v dolino in odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Planinci z Male Mojstrovke prenočili v bolnišnici, na zdravljenju ostajajo trije

V nedeljo je sicer najbolj odmevala sedemurna reševalna akcija sedmih planincev, ki jih je dopoldne pod Malo Mojstrovko presenetil plaz. Trije so bili huje poškodovani, dva pa lažje. V UKC Ljubljana so reševalci pripeljali tri poškodovance z Male Mojstrovke, enega s hujšimi poškodbami, dva pa z lažjimi. V njihovi oskrbi ostaja le še težje poškodovani, ki je na oddelku za intenzivno terapijo, njegovo stanje je stabilno.

V Splošno bolnišnico Jesenice sta bila pripeljana dva poškodovanca, oba s težjimi poškodbami. "Šlo je za odprti zlom zgornje okončine in zlom spodnje okončine," so navedli. Oba sta bila ustrezno oskrbljena in bosta danes ali v torek odpuščena v domačo oskrbo, so pojasnili.

Grebensko prečenje Mojstrovk je organiziralo športno društvo iz Škofje Loke, kjer pa zadeve ne komentirajo. Planinci so bili na tečaju varne hoje v gorah. Vodnik je bil gorski reševalec, vendar se ture ni udeležil v tej funkciji.

"Gorski reševalec je izšolan za poklic prostovoljnega reševalca, in ne vodnika. Skrajni, ampak res skrajni čas pa je, da si GRZS pogleda v oči in začne postopke profesionalizacije gorskega reševanja v Sloveniji," je dogajanje z zapisom na družbenem omrežju Facebook pospremil gorski reševalec Gregor Kofler. "Gorski vodnik je in bo najvišja inštanca komercialnega vodenja v predragi domovini," je dodal.

V GRZS-ju so v sporočilu za javnost potrdili, da je bil v skupini ponesrečenih tudi njihov član, ob tem pa poudarili, da "ni bil v vlogi gorskega reševalca oziroma v kakršni koli drugi vlogi, povezani z GRZS-jem".

Predsednik GRZS-ja Gregor Dolinar je za Radio Slovenija poudaril, da gorski reševalci ohranjajo svoje poslanstvo ter prostovoljno in brezplačno rešujejo. Na podlagi ugotovitev preiskave in temeljite analize nesreče pa bodo sprejeli ustrezne ukrepe.

"Kot član skupine ni bil v vlogi gorskega reševalca oziroma v kakršni koli drugi vlogi, povezani z gorsko reševalno zvezo. Gorski reševalci nismo v vlogi gorskih vodnikov, saj kot gorski reševalci ne vodimo ljudi v gore oziroma hribe," je pojasnil.

V GRZS-ju bodo sprejeli ustrezne ukrepe

"Skladno z navodili policije, ki natančno preiskuje vzroke, okoliščine in tudi odgovornosti včerajšnje nesreče, zaradi interesa policijske preiskave ne moremo komentirati morebitnih vzrokov in odgovornosti za nesrečo. Bomo pa na podlagi ugotovitev preiskave in temeljite analize nesreče tudi v Gorski reševalni zvezi Slovenije sprejeli ustrezne ukrepe," so pred tem navedli v GRZS-ju.

Stroka ob tem opozarja na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo skrajno previdno in maksimalno odgovorno, so v nedeljo pozvali policisti.