Kriminalisti in policisti so v petkovi akciji v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Primorskem opravili več kot 70 hišnih preiskav, v katerih so zasegli večjo količino prepovedanih mamil in različnega orožja. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti in policisti so v petkovi akciji v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Primorskem opravili več kot 70 hišnih preiskav, v katerih so zasegli večjo količino prepovedanih mamil in različnega orožja. Foto: MMC RTV SLO
Orožje
Po navedbah policije je bilo veliko število osumljencev oboroženih. Foto: Policija
Spisanih 193 ovadb
Zaradi preiskave v Sloveniji zaposleni tudi Francija in Italija

Največja preiskava organiziranega kriminala na slovenskih tleh zelo zaposluje tudi italijansko in francosko policijo. Lovke kriminalnih združb, ki so se ukvarjale s preprodajo orožja in mamil,so očitno segale čez meje Slovenije, je za TV Dnevnik poročala Nataša Markovič.

Zlasti velika količina zaplenjenega orožja sproža različna ugibanja, komu in za kaj je bilo to orožje namenjeno. V Franciji sumijo, da tudi za teroristično dejavnost na njihovem ozémlju.

Podanih preko 193 kazenskih ovadb
Marjan Fank, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi, je na novinarski konferenci pojasnil, da je policiji v akciji uspelo zaseči okoli 35 kilogramov različnih prepovedanih drog, med drugim tudi kokaina, heroina, hašiša in amfetaminov, v skupni vrednosti okoli pol milijona evrov.

Po njegovih besedah je trenutno priprtih 20 oseb, tri pa so v hišnem priporu. Zatrdil je, da je bilo v soboto 29 pridržanih osumljencev privedenih k preiskovalnim sodnikom v Ljubljani, Kranju in Kopru, ostalim osumljencem pa je bilo pridržanje odpravljeno, saj ni bilo razlogov za pripor. Ob tem je poudaril, da je bilo in da še bo ovadenih veliko več osumljencev. Do zdaj so bile podane ovadbe za skupaj 193 kaznivih dejanj, vendar število ovadenih oseb še ni dokončno, saj preiskave še potekajo.

Tajni sodelavci v akciji od leta 2010
Preiskava je po njegovem mnenju potrdila, da so prijete osebe sestavljale dobro organizirane kriminalne združbe, ki so organizirale kriminalne dejavnosti tako na območju Slovenije kot tudi širše v evropskem prostoru in na Zahodnem Balkanu.

Količine in raznovrstnost zasežene droge, orožja in eksplozivnih sredstev potrjujejo, da so skupine trgovale z velikimi količinami in da so pridobivali tudi večja finančna sredstva. Zaseženi so bili tudi denar, premičnine, vozila, zlato in druge dragocenosti.

Akcija je ves čas potekala v sodelovanju s tujimi organi pregona, zaradi česar je bilo v Italiji zaseženo orožje in 4,5 kilograma kokaina. Med osumljenci je tudi slovenski državljan, ki je v priporu v Italiji. Dva slovenska državljana sta priprta tudi na Hrvaškem.

Boštjan Lindav iz PU Kranj je zatrdil, da je po podatkih iz preiskave 33-letni državljan Črne gore, ki je stalno prebival na področju Škofje Loke, vodil organizirano kriminalno združbo, ki je opravljala prevoze heroina in konoplje iz Črne gore preko Slovenije v države zahodne Evrope. Kriminalna združba naj bi bila pri svojem delovanju tudi pogosto nasilna, predvsem pri različnih terjatvah.

Dean Jurič iz PU Koper je pojasnil, da je bilo za 23-letnega Postojnčana ugotovljeno, da skrbi za dobavo in distribucijo heroina in kokaina na območju Postojne. Droge naj bi kupoval pri 26-letnem Ljubljančanu, pri preprodaji pa naj bi mu pomagal 25-letni Postojnčan.

Branko Japelj iz PU Ljubljana je poudaril, da so med preiskavo odkrili kriminalno združbo, ki je bila zelo dobro organizirana, ukvarjala pa se je s preprodajo prepovedanih drog, ki so jih tihotapili iz Španije, Nizozemske ter Bosne in Hercegovine. Združbo je po njihovih podatkih vodil 40-letni črnogorski državljan.

Policiji so pri preiskavi pomagali tudi tajni sodelavci, ki so, kot pravi Fank, tajno delovali od leta 2010.

Zaslišanja končana
V petek je več kot 350 policistov in kriminalistov izvedlo več kot 70 hišnih preiskav in pridržalo več deset oseb. Konec tedna so potekala zaslišanja, ki so se končala danes. Akcija je del obsežne kriminalistične preiskave, ki poteka od leta 2010, osumljeni pa naj bi sodelovali pri nedovoljenem trgovanju z orožjem in mamili.

Pridržani naj bi bili člani in voditelji več mednarodnih kriminalnih združb, ki so bile med seboj dobro povezane in so večinoma delovale na območju Balkana in več držav EU-ja. Trgovale naj bi s prepovedanimi mamili in orožjem. Transporte naj bi organizirali v Sloveniji, v tujini pa so že prijeli in priprli več oseb, ki naj bi pri tem sodelovale.

Spisanih 193 ovadb
Zaradi preiskave v Sloveniji zaposleni tudi Francija in Italija