Policijski helikopter je v petek v gorah reševal petkrat. Foto: Policija
Policijski helikopter je v petek v gorah reševal petkrat. Foto: Policija

Že zgodaj zjutraj v petek je dežurna ekipa Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) s pomočjo policijskega helikopterja na Črni prsti nad Bohinjem skupaj z bohinjskimi gorskimi reševalci opravila transport dveh onemoglih Nemcev z gore v dolino. Z gore je helikopter prepeljal tudi gorske reševalce, so zapisali v sporočilu za javnost.

Številna območja, ki so izhodiščne točke pohodnikov v naše gore, so zaprta. Foto: Policija
Številna območja, ki so izhodiščne točke pohodnikov v naše gore, so zaprta. Foto: Policija

V drugem reševanju na območju Velikega Špičja so rešili plezalko, ki je padla v alpinistični smeri in se poškodovala po nogi. Tretje reševanje pa so opravili na Kobariškem Stolu, od koder so v zdravstveno ustanovo prepeljali moškega s hudimi zdravstvenimi težavami. A še preden so se vrnili na Brnik, so se v zraku preusmerili še na območje Železnikov, kjer so na Ratitovcu zaradi zdrsa pomagali pohodnici s poškodbo noge. Odpeljali so jo v zdravstveno ustanovo.

Zadnje reševanje so v večernih urah opravili v Severni triglavski steni, kjer se je na višini okoli 2600 metrov poškodoval alpinist. Padel je v alpinistični smeri. Skupaj s soplezalcem, gre za državljana Francije, je bil odpeljan v zdravstveno ustanovo.

Policisti opozarjajo na nevarnosti v gorah in pozivajo k resnično odgovornemu ravnanju vsakega pohodnika in alpinistov. "Kritičen je lahko vsak korak, vsak prijem, vsak gib, vsako dejanje. Želimo si le, da bi varno prispeli domov. Zato pazite nase in na tiste, ki so v gorah skupaj z vami," sporočajo.

"Ogromno dela je še vedno tudi na območjih poplav in neurij. Določena območja, ki so med drugim tudi izhodiščne točke pohodnikov v naše gore, so zaprta. Med drugim gre za dolino Radovna, Krmo, Kot, Drago itd. Prepovedi so označene s prometno signalizacijo. Zato pozivamo k upoštevanju prometnih pravil in napovedujemo strožji nadzor," svarijo policisti.