V današnji tretji obravnavi v zadevi
V današnji tretji obravnavi v zadevi "Čista lopata" naj bi prebrali obtožnico in tako nadaljevali sodni proces zoper osem obtoženih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
V zadevi Čista lopata prebrali obtožnico

Na tretji obravnavi so prebrali obtožnico zoper osem obtoženih, med katerimi so Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Černigoj. Do njene vsebine se obtoženci večinoma ne opredeljujejo.

Kot je znano, so obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Po zapletih in zahtevah obrambe, ki je že na prvi obravnavi zahtevala izločitev dokazov, tožilke in senata so zdaj le prebrali obtožnico.

Vsi obdolženi so jo označili kot neutemeljeno, prav tako večina ni želela podati zagovora, dokler se ne bo odločilo o zahtevi obrambe po izločitvi dokazov.

V tretje gre rado
Po dveh narokih namreč še niso prišli do branja obtožnice. Zagovorniki Ivana Zidarja so prepričani, da so bili dokazi zoper njega pridobljeni nezakonito. Glede na to, da je tožilka na prejšnji obravnavi izdala ime tajnega policijskega sodelavca, je obramba obtoženih takoj protestirala. Informacijska pooblaščenka pa je pozneje ugotovila, da tožilka pri tem ni storila prekrška, saj omenjena oseba v nobeni fazi predkazenskega postopka ni imela statusa policijskega delavca ali tajnega policijskega sodelavca.

Začasna predsednica okrožnega sodišča Martina Erzin je medtem zavrnila tudi zahtevo obrambe po izločitvi senata in tožilke. Predsednica senata Alenka Podjed pa je pojasnila, da morajo še preučiti predlog obrambe za izločitev dokazov. Svojo nedolžnost je tako izrazil le Dušan Černigoj, ostali se do odločitve senata o izločitvi dokazov o svoji krivdi ne bodo izrekali.

Obramba zahteva zaslišanje policistov
Sicer pa je obramba zahtevala, da se zadeva začasno spet preda preiskovalnemu sodniku, vsaj za zaslišanje kriminalista Roberta Slodeja, tajnega policijskega sodelavca in nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja, ki naj bi po njihovih besedah sodelovali pri zbiranju dokazov na nezakonit način. A je senat odločil, da zahtevi obrambe ne bo ugodilo.

V zadevi Čista lopata prebrali obtožnico