Helikopterskih reševanj v gorah je vedno več. Foto: PU Kranj
Helikopterskih reševanj v gorah je vedno več. Foto: PU Kranj

V tem tednu je policijski helikopter na reševanje v gore poletel že 11-krat. Trikrat v ponedeljek in po štirikrat v torek in sredo. Minuli teden je bilo reševanj 19, obremenjenost posadk in reševalcev pa se zelo stopnjuje predvsem zadnje tri tedne, ko je v gorah umrlo že pet ljudi, so izpostavili gorenjski policisti.

V ponedeljek so bila reševanja v dveh primerih nujna zaradi poškodb ob padajočem kamenju. "Kamen je med reševanjem zadel gorskega reševalca, v drugem primeru pa je na območju Triglava kamen priletel v zatilje pohodnice. Tretje ponedeljkovo reševanje je bilo opravljeno na Kredarici zaradi bolezenskega stanja. V torek je v severni Triglavski steni med plezanjem padel alpinist in se zelo hudo poškodoval. Nad planino Dobrenjščica je pohodnik zašel na neprehoden in nevaren teren in ga je bilo treba rešiti. Na Kobariškem stolu je umrl jadralni padalec, na Kredarici pa je bilo zopet potrebno reševanje zaradi slabosti," so helikopterska reševanja opisali na PU-ju Kranj.

V sredo je bilo klicev na pomoč v gorah kar šest. "Najprej za Kredarico zaradi onemoglosti in nato zaradi padca na območju slapu Kozjak, kjer pa je francoska pohodnica na kraju odklonila helikoptersko pomoč. V steni Velikega Draškega vrha je ekipa pozno popoldan zatem reševala še zaplezani osebi, na območju Korošice pa onemoglo pohodnico. Še dve prijavi za reševanje sta bili med čakanjem na umiritev vremena zaradi neviht preklicani. V enem primeru gre za prijavo zaradi strahu pred bližajočo nevihto na Mangartu, v drugem pa za izgubljeni pohodnici med Krmo in Staničevim vrhom," so še pojasnili gorenjski policisti.

Pohodnikom so veliko težav povzročile tudi nevihte. "Gre za dejavnik, na katerega velikokrat opozarjamo, a ga pohodniki pogosto ne jemljejo dovolj resno. Pri reševanju na Draškem vrhu sta bili plezalki okoli 16. ure, približno 250 metrov pod vrhom gore, ko sta opazili, da se bliža nevihta, zaradi česar sta poklicali pomoč. Helikopter ju je lahko rešil šele okoli 19. ure, ko so se razmere umirile. Enako sta zaradi bližajoče nevihte na pomoč poklicali tudi pohodnici na Mangartu, ki pa ju pozneje ni bilo treba reševati s helikopterjem," še dodajo na PU-ju Kranj, kjer zaradi velikega števila nesreč v gorah in klicev pohodnikov, da so v brezizhodnih položajih, pozivajo k previdnosti in premišljenim odločitvam ter odsvetujejo pot v gore, če obstaja verjetnost neviht.