Hrvaška je v šoku zaradi tragedije med gašenjem na Kornatu. Foto: Reuters
Hrvaška je v šoku zaradi tragedije med gašenjem na Kornatu. Foto: Reuters
Višje temperature so znova podžgale uničujoče požare v Grčiji. Foto: EPA

Za življenje se v bolnišnicah v Zagrebu in Splitu še naprej bori šesterica gasilcev. Požar, ki se je začel v četrtek opoldne v uvali Vrulje na otoku Kornat, se je hitro širil, vendar ni ogrozil ljudi in hiš, zaradi česar so mnogi prepričani, da je bila akcija nepotrebna. Hrvaška policija je sporočila, da je požar povzročil cigaretni ogorek, ki ga je odvrgel 20-letni delavec nacionalnega parka. Grozi mu do tri leta zapora.

Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Mladen Jurin je že napovedal svoj odstop, hrvaška vlada pa je na izrednem zasedanju za ponedeljek razglasila dan žalovanja.

Umrla oče in sin
Ponoči je umrl 32-letni Ante Crvelin, ki se je v boj z ognjem podal z očetom Ivico Crvelinom, ki je prav tako podlegel ognjenim plamenom. Življenje so izgubili še 33-letni Dino Klarić, 37-letni Ivan Marinović, 19-letna Gabrijel Skočić in Hrvoje Strikoman ter komaj 17-letni Marko Stančić. V šibeniškem gasilskem domu so odprli knjigo žalovanja, pred spomenikom gasilcem, padlim v domovinski vojni, pa je prižganih na desetine sveč. Šibeniško-kninski župan Goran Pauk je v županiji razglasil sedemdnevno žalovanje.

S požarom na območju Sitnog Donjega, ki je izbruhnil v petek okoli 23. ure zvečer se bojuje okoli 130 gasilcev iz 14 prostovoljnih društev iz območja med Makarsko in Trogirom. Ogenj se je znova razplamtel tudi na otoku Hvaru, na hribu Sveti Nikola med Sveto Nedjeljo in Ivan Dolcem.

Tudi na grškem polotoku, kjer so hudi požari terjali več kot 60 življenj in uničili več kot 180.000 hektarjev površine, znova gori, k čemur so najbolj pripomogle višje temperature.