Območje dogodka je tehnično in občasno fizično varovalo zasebno podjetje. Foto: MMC RTV SLO
Območje dogodka je tehnično in občasno fizično varovalo zasebno podjetje. Foto: MMC RTV SLO
Tatovi v skladišču orožja

Ministrstvo ni razkrilo, kaj so vlomilci odnesli, TV Slovenija pa poroča, da naj bi zmanjkalo 20 nemških ročnih minometov, ki jim je že potekel rok uporabe, a so še vedno uporabni in zato nevarni.

Neznanci so vlomili v začasno skladišče, ki ga upravlja Uprava RS za zaščito in reševanje, in ne v vojaško skladišče, so pojasnili na Morsu, v njem pa skladiščijo neeksplodirana ubojna sredstva, najdena na slovenskem ozemlju, ki izvirajo iz različnih obdobij, a tudi iz obdobja slovenske osamosvojitvene vojne.

V skladišču material, namenjen uničenju
V skladišču so shranjene eksplozivne, nevarne snovi, ki jih je treba pirotehnično uničiti, med njimi pa so tudi rakete proti toči, je pojasnil Aleš Sila iz Morsa. Dejal je, da so jih v omenjenem objektu hranili za uničenje oziroma da se na njih za uničevanje eksplozivnih sredstev urijo pirotehniki. Usposabljanje je bilo predvideno za junij.

Preiskavo vodi policija, saj ne gre za vojaški objekt, kriminalisti pa so začeli zbiranje obvestil in predkazenski postopek. Uvedeno je varovanje 24 ur na dan, med preiskavo pa so vse aktivnosti na bližnjem poligonu in v skladišču prekinjene. Hkrati je bil uveden inšpekcijski nadzor.

Skladišče so tehnično in občasno tudi fizično varovali zunanji pogodbeni sodelavci, so sporočili z Morsa.

Pred 10 leti ukradli 150 pušk iz postojnske vojašnice
Med krajami orožja in ubojnih sredstev je v preteklosti najbolj odmevala nikoli do konca raziskana kraja 150 avtomatskih pušk iz vojašnice v Postojni. Dogodek, ki se je zgodil pred desetimi leti, ni nikoli dobil sodnega epiloga.

A. K. K.

Tatovi v skladišču orožja