Nesreča se je zgodila okoli 10.30. Foto: BoBo
Nesreča se je zgodila okoli 10.30. Foto: BoBo
Gorska nesreča se je zgodila na Bovškem, kjer je med vzponom na vrh gore Mangart (2.679 metrov) v Julijskih Alpah italijanskemu gorniku zdrsnilo in je padel v globino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic


Gorska nesreča se je zgodila na Bovškem, kjer je med vzponom na vrh gore Mangart (2.679 metrov) v Julijskih Alpah italijanskemu gorniku zdrsnilo in je padel v globino ter podlegel poškodbam. Gre za izjemno strm in nevaren teren.

Policisti PP-ja Bovec so na kraju med drugim ugotovili, da se je pokojni 48-letni italijanski planinec iz Furlanije, ki je bil med vzponom na goro ustrezno opremljen, ob 8.30 v skupini treh prijateljev začel vzpenjati na omenjeno goro z Mangartskega sedla po Slovenski poti. Ko so omenjeni italijanski planinci prišli približno 300 metrov pod vrh Mangarta, so začeli prečiti snežišče, ki v tem delu ni zavarovano z jeklenico in klini.

Italijanski planinec je kot prvi začel prečenje snežišča in pri tem uporabljal dereze in cepin, ko je prišel do polovice snežišča, pa mu je zdrsnilo in je padel na hrbet ter drsel približno 20 metrov po snežišču. Pod omenjenim snežiščem je s telesom najprej zadel v skale, zatem pa se je kotalil še okoli 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, kjer je nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli. Do poškodovanega planinca se je spustil eden izmed njegovih prijateljev, vendar ponesrečeni že po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja. Njegovi prijatelji so o tragični nesreči najprej obvestili italijanske varnostne organe, ti pa so o tragediji obvestili slovensko policijo.

Helikoptersko reševanje ni bilo mogoče
V reševanje se je nato hitro vključil vojaški helikopter z dežurno ekipo Gorske reševalne službe (GRS), vendar helikopterskega reševanja ni bilo mogoče izvesti zaradi slabih vremenskih razmer – goste megle in močnega vetra.

Na kraj gorske nesreče so tako šele ob 14. uri prispeli člani GRS-ja iz Bovca, ki so izvedli klasičen način reševanja in ob 20.45 pokojnega italijanskega planinca prenesli do Mangartskega sedla. Pokojnega so zatem prepeljali v mrliško vežico v Tolmin.

Bovški policisti so na podlagi ugotovljenih dejstev tujo krivdo izključili in bodo o tragičnem dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.