Franc Frantar naj bi deklico zlorabljal v letih 1990 in 1991. Foto: RTV SLO
Franc Frantar naj bi deklico zlorabljal v letih 1990 in 1991. Foto: RTV SLO
Za spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let, je najvišja zagrožena kazen deset let zapora, a mora sodišče ravnati v skladu z zakonodajo, ki je veljala v času storitve kaznivega dejanja. Foto: RTV SLO

Ljubljansko okrožno sodišče je decembra lani Frantarju že prisodilo tri leta in pet mesecev zaporne kazni, a je višje sodišče ugodilo pritožbi tožilstva in obrambe, sodbo Frantarju razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Sodni senat bi moral zaslišati sodnega izvedenca, psihologa Toneta Pogačnika, ki pa se je opravičil. Sojenje se bo nadaljevalo čez 14 dni.

Frantar je bil župnik v župniji Kašelj - Zalog, leta 2000 pa ga je ovadila domačinka, ker naj bi jo leta 1990 in 1991 spolno zlorabljal, ko je bila stara deset let. Frantar je sicer od lanskega oktobra v priporu, saj višje sodišče meni, da je begosumen.

Pritožba tožilstva in obrambe
Na odločitev okrožnega sodišča sta se pritožila tožilka Tamara Gregorčič in Frantarjev odvetnik Boris Grobelnik. Višje sodišče je tako pritrdilo mnenju tožilke, da je Frantar odgovoren tudi za dogajanje na oškodovankinem domu.

Grobelnik je v pritožbi grajal zavrnitev več dokazov, ki jih je višje sodišče pozneje označilo za nepomembne in zato nepotrebne. Potrdili pa so pritožbo, da je okrožno sodišče kršilo obtoženčeve pravice do obrambe, ker je zavrnilo zaslišanje kliničnega psihologa. Menijo, da je šlo tu za relativno bistveno kršitev določb kazenskega postopka.

Frantarjev odvetnik je sicer že na začetku prvega sojenja zahteval izločitev sodnega senata, nekaterih dokazov in odpravo pripora. Zuanjobravnavni senat je zahtevi za izločitev senata in odpravo pripora zavrnil, sodni senat pa je ugodil odvetnikovi zahtevi in iz sodnega spisa izločil nekatere dokaze. Ponovno sojenje bo vodil isti senat, ki ga vodi sodnik Zvijezdan Radonjič.