Zagajski je hrvaški veteran domovinske vojne, v Nemčiji pa je zaradi bombnega napada na turško veleposlaništvo osem let prebil v ječi. Foto: MMC RTV SLO
Zagajski je hrvaški veteran domovinske vojne, v Nemčiji pa je zaradi bombnega napada na turško veleposlaništvo osem let prebil v ječi. Foto: MMC RTV SLO

Na krškem okrožnem sodišču namreč končujejo preiskavo proti Zagajskemu, ki je zaradi domnevnega načrta atentata na Boruta Pahorja od 10. julija v priporu. V naslednjih dneh bo tožilstvo zaradi več kaznivih dejanj zoper njega na Okrožno sodišče v Krškem vložilo obtožnico.

Zoper Zagajskega poteka preiskava zaradi poskusa kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, za katerega je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do dveh let, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, s predpisano zaporno od šestih mesecev do petih let, in zaradi kaznivega dejanja terorizma, za katerega je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

V preiskavi sodišča je bilo zaslišanih več prič, pridobljena pa sta bila tudi sodba nemškega sodišča in izvedensko mnenje.

Hotel se je maščevati Sloveniji
Kot je znano, naj bi se 60-letni hrvaški državljan Josip Zagajski z bombnimi napadi na nekatere državotvorne ustanove nameraval maščevati Sloveniji. Ko je z mednarodnim vlakom potoval iz Zagreba proti Ljubljani, je imel pri sebi pet ročnih bomb.

Tragedijo preprečili krški policisti
Pri rutinskem mejnem pregledu njegovega potnega lista je carinik ugotovil, da ima Zagajski zaradi kaznivih dejanj, ki jih je storil v Nemčiji, prepoved vstopa v države schengenskega informacijskega sistema. Ko so ga policisti odpeljali z vlaka, je iz žepa potegnil eno izmed bomb in iztaknil varovalo. Tragedijo so preprečili policisti policijske uprave Krško.