Policisti so zaslišali več ljudi. Foto: BoBo
Policisti so zaslišali več ljudi. Foto: BoBo

Na ljubljanski policijski upravi pojasnjujejo, da ovadene, stare od 33 do 54 let, sumijo storitve več kaznivih dejanj jemanja oz. dajanja podkupnine in zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Podkupnina za frekvenco UMTS
V predkazenskem postopku, ki so ga začeli marca lani, so kriminalisti ugotovili, da je uradna oseba zlorabila svoj uradni položaj pri podelitvi koncesij za uporabo GSM-frekvenc v letu 2006. V letu 2008 pa je ta ista oseba osumljena sprejemanja podkupnine približno 80.000 evrov pri dodelitvi koncesije za uporabo UMTS-frekvenc. Druge ovadene osebe pa so osumljene storitve kaznivega dejanja dajanja podkupnine.

Opravili so deset hišnih preiskav v zasebnih prostorih, na sedežih podjetij in prostorih državnih organov ter pri tem zasegli več dokumentov in elektronskih naprav.

Preiskave so se začele na začetku leta
Javnost je za preiskave izvedela februarja letos, ko so kriminalisti v obsežni akciji petim osebam začasno odvzeli prostost. Pri tem so bili tudi na sedežu družbe Tušmobil v Ljubljani, na sedežu Tuš Holdinga v Celju in na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek).

Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti preverjali sum storitve kaznivega dejanja glede brezplačne podelitve frekvenc za mobilno telefonijo Tušmobilu. Apek je namreč Tušmobilu brezplačno dodelil frekvence v pasu 1800 Mhz, potem pa še frekvenco za UMTS. Temu so nasprotovali drugi mobilni operaterji, ki so za frekvence odšteli precej denarja.

Grozi kazen do osem let zapora
Takrat so zaokrožile tudi neuradne govorice, da naj bi nekdanji direktor Apeka Tomaž Simonič od Tušmobila v zameno za brezplačno dodelitev koncesije prejel tri stanovanja in več prenosnih telefonov. Za kaznivo dejanje jemanje podkupnine je predpisana zaporna kazen do osem let, za dajanje podkupnine do pet let, za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic pa do osem let.