Foto:
Foto:

SDS

Na področju zdravstvenega sistema bomo državljanom zagotovili pravičnost in preglednost pri dostopu do zdravstvenih storitev, zdravstveni službi pa plačevanje po obsegu in kakovosti opravljenega dela. Z reorganizacijo zdravstvene službe bomo vodstvom javnih zavodov dodelili večja pooblastila in zaostrili njihovo odgovornost.

Nova pokojninska reforma v naslednjem mandatu ni potrebna, so pa potrebni nekateri popravki, tudi v smeri prilagajanja upokojitvene starosti življenjski dobi.

ZaAB

Poenotili bomo sistem javnih naročil, ki bo razbil privilegije posrednikov in zatrl korupcijo v zdravstvu. Treba je tudi preoblikovati košarico pravic ter zmanjšati čakalne dobe z učinkovitejšim upravljanjem zdravstvenih zavodov.

V izdelavi je analiza prvega leta reforme, kar bo podlaga za nadaljnje odločitve.

PS

Za konsolidacijo zdravstvenega sistema je treba spremeniti zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (določitev košarice pravic), zakon o zdravstveni dejavnosti (vodenje zdravstvenih ustanov, ločitev javnega in zasebnega) in urediti javna naročila.

Na področju pokojninskega sistema je treba obremeniti vsak dohodek, ob polni pokojninski dobi pokojnina ne sme biti nižja od 60 odstotkov povprečne plače.

B.J.