Pri prilagajanju tehnologije in reševanju logističnih vprašanj v bankah ni pričakovati velikih težav. Foto: RTV SLO
Pri prilagajanju tehnologije in reševanju logističnih vprašanj v bankah ni pričakovati velikih težav. Foto: RTV SLO
Banka Slovenije
Banka Slovenije je predlagala, naj banke poslujejo že v prvih dneh leta 2007. Foto: RTV SLO

Po mnenju direktorja Združenja bank Slovenije Dušana Hočevarja uporabniki bančnih storitev ne bi smeli občutiti posebnih vplivov zamenjave valute v začetku leta 2007.

Glede zamenjave tolarske gotovine z evrsko se še pojavljajo logistične težave, ki pa jih nameravajo pravočasno odpraviti. Banke so sicer na različnih stopnjah pripravljenosti zaradi njihove različne velikosti in dejavnosti, kar pa naj ne bi vplivalo na delovanje celotnega sistema, je še dodal.

Banke o pripravah in stroških
Marko Podlipnik s sektorja odnosov s finančnimi institucijami v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) se je negativno opredelil glede predloga Banke Slovenije, po katerem naj bi banke poslovale tudi v prvih dneh prihodnjega leta. Po njegovem mnenju se občani že zdaj lahko oskrbijo z evri, v bankah pa gre za dragocen čas za izvedbo zadnjih priprav.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so povedali, da bi lahko "nove zahteve zakonodajnega oz. regulatornega okolja ogrozile stabilnost in prilagoditev ter odprle dodatna tveganja za tekoči prehod na novo valuto".

Stroški uvedbe evra naj bi v NLB-ju znašali več kot pet milijard tolarjev, v NKBM-ju pa med 500 in 700 milijoni tolarjev.