Projekt opazovanja cen naj bi pomagal premagati strah državljanov pred evrom. Foto: RTV SLO
Projekt opazovanja cen naj bi pomagal premagati strah državljanov pred evrom. Foto: RTV SLO
Breda Kutin iz Zveze za varstvo potrošnikov
Kutinova je pojasnila, da bodo izdelki in storitve, ki jih bo projekt podrobno spremljal, vsaj za zdaj ostali skrivnost. Foto: RTV SLO

V projektu t. i. pricewatcha, vrednega 5,2 milijona tolarjev, sodelujeta Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave in Urad za varstvo potrošnikov RS-a.

Temeljni razlog za projekt so pozitivne izkušnje peščice držav EU-ja, ki so ob nadomeščanju domačih valut z evrom s podrobnim spremljanjem cen preprečile velike odmike cen izdelkov in storitev. Na drugi strani je znan primer Italije, v kateri so trgovci in ponudniki storitev precej povišali ceno in pri ljudeh sprožili val ogorčenja nad skupno evropsko valuto.

Avtorji projekta bodo o ugotovitvah in morebitnih neutemeljenih dvigih cen ponudnikov stalno obveščali javnost.
Cilj je ničelna inflacija
Peter Puhan z ministrstva za gospodarstvo je pojasnil, da je država osnovni okvir za "mehko" uvedbo evra določila že z zakonom o dvojnem označevanju cen, vendar je potrebno za uspeh zamenjave valute nujno izvajati tudi projekte podrobnega spremljanja gibanja cen.

Tako naj bi se Slovenija kar najbolj približala želenemu cilju, to je, da se inflacija ob prevzemu valute ne bi povišala. V drugih evropskih državah so imeli ob uvajanju evra sicer okoli 0,1 ali 0,2-odstotno inflacijo.

Spletni portal za vprašanja?
Projekt Pricewatcha v nasprotju z običajnimi statističnimi meritvami lahko po besedah Brede Kutin, direktorice Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave in predsednice Zveze potrošnikov Slovenije, podrobno spremlja gibanje cen izdelkov in še zlasti storitev. Prav slednjim je v metodologiji namenjenega veliko prostora.

Po njenih besedah bo prav pricewatch omogočal, da bo javnost obveščena o tistih posameznikih, ki bodo skušali zamenjavo valute izkoristiti za neupravičen dvig cen. Na zvezi potrošnikov si prizadevajo, da bi v projekt po vzoru Nizozemske vključili tudi posebni spletni portal in telefon, kar bi omogočilo dvostransko komunikacijo s potrošniki.

Cene bo še naprej podrobno spremljal tudi Statistični urad RS-a, ki bo informacije o morebitnih cenovnih odmikih izmenjeval z nosilci projekta Pricewatch.