Sašo Hribar pravi, da če imaš denar, je evro dobra noviteta. Foto:
Sašo Hribar pravi, da če imaš denar, je evro dobra noviteta. Foto:
Manca Špik
Manci Špik so bili tolarji vedno všeč, a se že veseli rokovanja z novim denarjem. Foto: RTV SLO
Manca Zver
Treba je iti naprej in seveda tudi sprejemati novosti, pravi Manca Zver. Foto: RTV SLO
Stevo Pavlovič
Znani frizer meni, da je evro dober za vse nas, za Evropo in svet. Foto: RTV SLO
Sanja Grohar
Sanja pravi, da bi najraje ostala kar pri tolarju. Foto: RTV SLO
Omar Naber
Omar tolarja ne bo pogrešal, denar je pač denar. Foto: RTV SLO

Po pričakovanjih je bil najbolj izviren Sašo Hribar, ki je takoj na začetku »ustrelil«, da evro uporablja »v vinjenem stanju kot predimenzirano napitnino.« Preberite si, kaj so rekli še drugi. Od slave evru do slave tolarju in do ravnodušnosti - denar je pač denar.

Manca Špik, pevka
Evre največ uporabljam pri nakupih v Trstu (smeh). Seveda pa se veselim tega, da jih bom lahko od januarja naprej uporabljala povsod, ker se mi zdi valuta zaradi visokega tečaja precej bolj uporabna od tolarja. Nedvomno se bo v prvih mesecih poznala uvedba evra v tem, da bomo vsi imeli tanjše denarnice.

Ne samo zato, ker je denar več vreden in ker bo veliko trgovcev izkoristilo zmedo ob uvedbi evra za podražitev izdelkov, temveč tudi zato, ker bomo bolj zapravljali, saj s »tujo« valuto nikoli nimaš pravega občutka o tem, koliko je kakšna stvar poceni oziroma draga.

Kasneje bomo najbrž občutili pozitivne posledice uvedbe evra, kot so na primer stabilizacija valute na mednarodnem nivoju, še ugodnejše bančne obrestne mere in navsezadnje tudi enostavnejše nakupovanje v tujini in prek spleta. Tolarja ne bom preveč pogrešala. Tolarski bankovci in kovanci so mi bili sicer vedno všeč, vendar bomo ohranili nekatere najpomembnejše nacionalne simbole tudi na evro kovancih, tako da se že veselim rokovanja z »novim denarjem«.

Manca Zver, model
Ja, kar zelo pogosto uporabljam evre, največ pa seveda v drugih evropskih državah. Menim, da se z uvedbo evra ne bo veliko spremenilo. Jaz osebno sem s tujim denarjem bolj varčevala. Kaj bomo občutili kasneje, pa je odvisno od vsakega posameznika. Uvedba se mi na splošno zdi dobra noviteta in jo pozdravljam, vsekakor pa bom pogrešala naš slovenski tolar, saj je bil to prvi slovenski državni denar. Ampak treba je iti naprej in seveda tudi sprejemati novosti, ki znajo biti dobre za nas.

Stevo Pavlovič, frizer
Evro uporabljam pogosto, predvsem na številnih izobraževanjih in potovanjih v tujino. Ob uvedbi evra se bodo cene zvišale, tako kot so se zvišale v drugih članicah evroobmočja po uvedbi evra. Posledica bo še večje ekonomsko razslojevanje družbe in še bolj potrošniška družba. Evro je dober za vse nas, za Evropo in svet. Samo združevanje, tako monetarno kot politično, ekonomsko, teritorialno ... bodo pripeljali do enotne družbe v daljni prihodnosti, z enotnim gospodarstvom, teritorijem - cel planet Zemlja, brez vojske, sovražnosti, vojn ...

To je stvar daljne prihodnosti, ki je edina pravilna. Iz sedanje perspektive in stanja na Zemlji je to utopija, toda mali koraki, kot je to uvedba evra, združevanje Evrope ... so pilot projekti, ki bodo pripeljali do pravega cilja. Tolarja ne bom pogrešal, saj je bil samo prehodna stopnica od dinarja do evra.

Sanja Grohar, pevka in model
Evrov zdaj še ne uporabljam veliko, če imam slučajno drobiž, ga porabim pri cestnini, to je pa za zdaj vse. Ob uvedbi evra se bo spremenilo to, da bomo imeli preveč kovancev, haha ... Jaz zase lahko rečem, da verjetno na začetku ne bom imela občutka, saj se na primer 80 evrov zdi tako malo po številki, vendar, ko pa izračunaš, pa vidiš, da to ni malo denarja, da to ni 80 tolarjev (smeh).

Sem človek, ki ne mara sprememb, zato bi jaz kar ostala pri tolarju, samo glede na to, da smo v EU-ju, pa je to nujno zlo. Tolar bom pogrešala, upam pa tudi, da ne bomo več menjavali valut.

Omar Naber, pevec
Kadar sem v Sloveniji, evra pač ne uporabljam, če pa hodim v tujino, pa je to v glavnem samo Srbija ali Hrvaška, kjer evra itak ne uporabljajo. Uporabljam ga v Avstriji. Po mojem mnenju se bomo Slovenci zelo zelo hitro navadili na evro. Čeprav ljudje strašijo, da bo štala s kovanci, to ne bo noben problem.

Ene dvakrat te bo po žepu usekal, ko boš pustil 2 jurja napitnine, ampak bomo hitro dobili občutek. Evro je dobra novost, ker ne bo več treba menjati denarja. Po mojem mnenju ni nujno zlo - denar je denar. Le način, s katerim preživiš. Pa še za avto ne bo treba dati 2 ali 3 milijone, ampak "samo" 8.000 evrov - manjše razlike bodo. Tolarja mislim, da ne bom pogrešal.

Preberite si tudi, kakšni občutki ob uvedbi evra navdajajo politike in župane.
Sašo Hribar, radijski in televizijski voditelj
Evro uporabljam v vinjenem stanju kot predimenzirano napitnino. Ob uvedbi evra se pri normalnih ljudeh ne bo spremenilo nič. Če imaš evrov dovolj, je to dobra noviteta, če jih imaš pa premalo, pa je nujno zlo. Tolar bom pogrešal le, če bom ostal brez službe.

Mitja Kandare