Pri zaokroževanju velja pravilo, da se cene zaokrožujejo navzdol. Bodite pozorni, če je to res. Foto: RTV SLO
Pri zaokroževanju velja pravilo, da se cene zaokrožujejo navzdol. Bodite pozorni, če je to res. Foto: RTV SLO

Cene se samo zaradi pretvorbe v evro ne smejo podražiti. To je zlato, pravilo, ki si ga zapomnite in bodite pozorni na to. Ko boste odšli na kavo v svoj najljubši lokal, kjer ste zanjo plačevali 200 tolarjev in vam bo sedaj natakar izstavil računa za en evro vedite, da to ni prav. Kar lahko v takem primeru storite je, da gostinca prijavite Zvezi potrošnikov Slovenije, ki spremlja cene storitev in izdelkov. 200 tolarska kava mora tako po priporočenem zaokroževanju stati 0.83 evra ali kvečjemu 0,8 evra. Verjetno se vam razlika ne zdi bistvena, če je izražena v evrih. Kako pa bi reagirali sedaj, če bi prišli v ta isti lokal in bi gostinec dvignil ceno za 50 tolarjev?

Poglejno še en primer, kino vstopnice. Sedaj stanejo med 1.000 in 1.100 tolarjev, kar je 4,5 evrov. Zaokroževanje na 5 evrov ni sprejemljivo, saj to pomeni podražitev za več kot 100 tolarjev.

Evrokalkulator je uporabna igrača
Svetujemo vam lahko le, da bodite na tovrstne podražitve in nenatančno zakroževanje sila pozorni. Nosite s seboj evrokalkulator, ali pa si vsake toliko vzemite čas, in preverite račune, ki ste jih dobili v trgovinah. Če menite, da je kakšna podražitev neupravičena si vzemite toliko časa, da kršitelja prijavite ZPS-ju. Vedite, da boste podražitve občutili na majhnih stvareh, v drobižu.

Ana Jurišič