Slovenija bo prva med novo pridruženimi kandidatkami v EU-ju uvedla novo valuto. Foto: Reuters
Slovenija bo prva med novo pridruženimi kandidatkami v EU-ju uvedla novo valuto. Foto: Reuters
Finančni minister Andrej Bajuk
Bajuk meni, da uvedba evra kot plačilnega sredstva ne bo prinesla korenitih sprememb, saj so gospodarske razmere stabilne. Foto: RTV SLO
Uvajanje evra
Izmed starih članic EU-ja evra nimajo le Velika Britanija, Švedska in Danska. Foto: RTV SLO

Menjalni srednji tečaj, ki ga je predlagala Evropska komisija, bo povsem enak paritetnemu, ki znaša 239,64 SIT za evro. Komisija je pojasnila, da je centralni tečaj predlagala tudi za končnega, ker vrednost tolarja v preteklih dveh letih v primerjavi z evrom ni opazneje nihala. Na podlagi tega bodo finančni ministri evroobmočja 11. julija v Bruslju določili nepreklicni tečaj.

Bajuk ni presenečen
Finančni minister Andrej Bajuk je dejal, da je odločitev Evropske komisije o določitvi menjalnega razmerja tolar - evro pričakoval. Bajuk je pojasnil, da je položaj slovenskega gospodarstva zelo stabilen, zato je konkurenčen tudi zdajšnji menjalni tečaj.

Nad predlogom Evropske komisije, da menjalni tečaj ostane enak do zdaj veljavnemu centralnemu paritetnemu tečaju - 239,64 tolarja za evro - niso presenečeni niti slovenski ekonomisti. Predlog komisije, ki ga morajo 11. julija potrditi še finančni ministri EU-ja, je še posebej ugoden za podjetja, saj ne bodo imela dodatnih stroškov s preračunavanjem.

Almunia opozarja
Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je izrazil prepričanje, da bodo finančni ministri evroobmočja potrdili isti tečaj. Slovence je ob tem pozval k čimprejšnjemu začetku preračunavanja tolarskih zneskov v evre, saj bo tako prehod lažji.

Že dan pred zasedanjem finančnih ministrov bo zeleno luč Sloveniji prižgal še Evropski parlament. Sprejetje pravnih podlag za razširitev evrskega območja, vključno z določitvijo menjalnega tečaja, bo tako zadnja formalna stopnja v postopku potrjevanja države za 13. članico denarne unije.

Iztekli sta se tudi dve leti, odkar je Slovenija v evropskem menjalnem mehanizmu ERM II, kar je bil poleg stabilnosti cen, omejene inflacije, ugodnih proračunskih kazalnikov in usklajenosti z evropsko zakonodajo eden izmed petih pogojev za prevzem evra.

Z evri bomo Slovenci začeli poslovati 1. januarja 2007. Izmed starih članic valute ne uporabljajo le Švedska, Velika Britanija in Danska. Slednji sta si izbojevali stalen odstop iz evrskega območja, načrtov za pristop pa nimajo. Švedska in Danska sta morebitno uvedbo evra zavrnili celo na referendumu.