Foto:
Foto:

Potem bomo imeli do konca leta čas, da vložimo zahtevek za vstop v ERM 2, sledil pa bo tehnični postopek, v katerem bomo v nekem trenutku določili centralno pariteto in meje nihanja tečaja. To bomo naredili zadnji konec tedna pred vstopom v ERM 2, saj se v mehanizem lahko vstopi na kateri koli ponedeljek, je pojasnil guverner Banke Slovenije.

"Verjetno bomo ocenjevali, kdaj so za to najbolj ugodni kratkoročni ekonomski pogoji, vse pa je stvar dogovora med vlado in Banko Slovenije," je povedal Gaspari.

Analizo pripravljenosti Slovenije bosta pripravila ECB in Evropske komisije
Slovenija se bo z ECB-jem in ekonomskim finančnim odborom (EFC) do konca maja dogovorila glede formalnih postopkov, ki jih je treba opraviti za vstop v ERM 2. "Računamo, da bomo te razgovore aprila opravili z ECB-jem in maja z EFC-jem, ki je svetovalno telo Ecofina," dodaja Gaspari.

ECB in Evropska komisija bosta pripravili svoj dokument, v katerem bodo osnovne makroekonomske ocene slovenskega gospodarstva (gibanje tečajev, obrestnih mer, inflacije, rasti, plačilne bilance, fiskalnega sektorja, konkurenčnosti). Nato bosta obe strani izmenjali stališča in vprašanja, na osnovi razgovora pa bosta instituciji sprejeli stališče, ali je Slovenija dovolj dobro pripravljena za vstop v ERM 2 in ali podpirata njeno zahtevo za vstop v tečajni mehanizem.