Foto:
Foto:

Predstavnik IMF-a za Slovenijo Biswajit Banerjee meni, da bo treba še precej spremeniti politiko plač, kjer je skupaj s proračunsko politiko največje breme prilagajanja merilom za evroobmočje.

Medtem ko so bile cene življenjskih potrebščin januarja letos za 2,2 odstotka višje kot januarja lani, pa je bila povprečna bruto plača višja kar za 6,5 odstotka. Banerjee pravi, da mora vlada zlasti brzdati plače v javnem sektorju in mora biti rast plač nižja od gospodarske rasti, ki je bila lani 4,6-odstotna.

Banerjee je opozoril, da bi morebitna nadaljnja rast pokojnin in rast cen proizvajalcev lahko vodila k višji inflaciji. Februarja je bila rast cen proizvajalcev 4,1-odstotna na letni ravni. Banerjee je tudi odsvetoval spreminjanje obrestnih mer, ki bi lahko povečalo inflacijska pričakovanja.

Sicer pa je IMF ugotovil, da je bil gospodarski položaj Slovenije v letu 2004 veliko boljši, kot so napovedovali. Država je imela močno gospodarsko rast, vstopila je v EU in sistem ERM 2, dobro pa je tudi pripravljena na za leto 2007 načrtovani prevzem evra, saj že izpolnjuje tri od petih maastrichtskih meril.