Otroci v skupinah Gumbki in Zmajčki so stari do štiri do šest let. Foto: RTV SLO
Otroci v skupinah Gumbki in Zmajčki so stari do štiri do šest let. Foto: RTV SLO
Skupina Zmajčki
Čeprav smo Zmajčke zmotili tik pred njihovim prednovoletnih nastopom, so nam z veseljem odgovarjali na vprašanja. Foto: RTV SLO
Skupina Zmajčki
Na koncu so nam narisali tudi, kako si oni predstavljajo nov denar. Foto: RTV SLO

Najprej so nam Zmajčki in Gumbki pojasnili, da "zdaj uporabljamo tolarje". "Ne bomo več imeli tolarjev v Ljubljani, ker jih bomo zamenjali za evre." "O evrih se pogovarjamo zato, da bomo vedeli, zakaj jih potrebujemo." "Evre potrebujemo zato, da z njimi lahko nekaj kupimo."

Pojasnili so nam tudi, kako je s plačevanjem v trgovini: "V trgovino s seboj nesemo denarnico. V njej imamo denar." Poznajo pa tudi evrske denarnice: "Meni je pa dedi denarnico za evre prinesel."

Eden izmed mladih nadobudnežev je vedel celo, kdaj bomo tolarje zamenjali za evre. "Čez 14 dni," je povedal. Njegova mala prijateljica pa je dodala: "Tolarje bom v banko nesla zamenjat za evre."

In kako so otroci vedeli, da so to evri?
"Ker na njih priše evro." Pa je evre kdo že kdaj videl? "Ja, ko ga je imel moj ati v denarnici. Tistega za jurja," nam je odvrnil eden od malčkov.

Oglejte si tudi kako si otroci predstavljajo evre.
Nekaj malega smo želeli vedeti tudi o varčevanju, pa so nam razložili: "Jaz imam hranilnik od banke." "Ko se hranilnik napolni, ga nesem v banko." in "V banki ti dajo nov denar." "Jaz imam pa v hipopotamusu veliko denarja," je dodal spet drugi.

"Midva sva enkrat z mami tapravo kartico dala noter, pa ni šla ven nalepka, potem pa sva vprašala teto in je avtomat popravila, potem je pa šlo," je eno svojih prvih varčevalnih izkušenj opisal deček.

"Najprej damo denar noter, potem pa dobimo nalepke", so bile besede mladega varčevalca. "Avtomat, ki je naše kovance pa je tolimat." In zakaj se imenuje tolimat? "Ker je tolarje."

Novo ime za avtomat, v katerega mečemo kovance
Zanimalo nas je še, kako se bo po novem imenoval tolimat, saj vanj ne bomo več metali tolarjev, temveč evre. Dobili smo kar dva predloga: "Lahko bi bil evromat" ali "centomat".

In še nekaj o plačilnih karticah
Malčki so nam opisali tudi neprijetne izkušnje njihovih staršev: "Mojemu očiju je bankomat enkrat kartico pojedel." Zakaj pa bankomat poje katrico? "Ker mogoče ni taprava kartica."

"Mami je kartico dala, prodajalka pa je potegnila in iz blagajne je prišel račun," so malčki že seznanjeni s kartičnim plačevanjem.

Kako pa starši dobijo denar v bankah?
"Služba naredi tako, da reče banki, da morajo dati toliko tolarjev, kolikor mamica zaluži, potem pa to lahko dvigne na bankomatu."

Ana Mušič