Primož Trubar bo na kovancu za en evro. Foto: Ministrstvo za finance
Primož Trubar bo na kovancu za en evro. Foto: Ministrstvo za finance
Kovanec za petdeset centov
Na kovancu za 50 centov bo upodobljen Triglav. Foto: Ministrstvo za finance
Kovanec za dva centa
Na kovancu za dva centa bo upodobljen knježji kamen. Foto: Ministrstvo za finance

Podobo novih kovancev sta predstavila finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenija Mitja Gaspari. Evrokovance bomo začeli v Sloveniji uporabljati s 1. januarjem 2007, država članica pa lahko sama določi podobo ene, t. i. nacionalne strani kovancev.

Kaj bo upodobljeno na nacionalni strani?
Na kovancu za 2 evra bo upodobljen France Prešeren in del njegove Zdravljice, na kovancu za 1 evro pa Primož Trubar in napis "Stati inu obstati". Kovanec za 50 centov bo nosil podobo Triglava, nad njim pa ozvezdje raka, zodiakalnega znaka, v katerem je Slovenija postala samostojna. Na kovancu za 20 centov bosta upodobljena dva lipicanca med igro.

Vse kovance si lahko ogledate tukaj.
Na kovancu za 10 centov bo Plečnikova zamisel slovenskega parlamenta, za pet centov Groharjev sejalec, za dva centa knežji kamen, na najmanjšem kovancu za en cent pa bo upodobljena štorklja.

Izbor oblikovalcev
Strokovna žirija je za podobo nacionalne strani kovancev izbrala zamisli Miljenka Licula ter njegovih sodelavcev Maje Licul in Janeza Boljka.

Vlada je s predlagano podobo kovancev soglašala že konec julija, zdaj pa se je z njimi seznanil tudi pododbor za kovance, ki deluje v okviru Ecofina v Bruslju.

Guverner Mitja Gaspari je povedal, da bo potrebno nakovati 230 milijonov kosov evrokovancev s slovensko nacionalno podobo v vrednosti okoli 80 milijonov evrov. V evroobmočju je sicer v obtoku 61 milijard kovancev v skupni vrednosti okrog 16 milijard evrov.