V Sloveniji bomo evro prevzeli najprej 1. 1. 2007. Foto: European Community
V Sloveniji bomo evro prevzeli najprej 1. 1. 2007. Foto: European Community
Mitja Gaspari
Guverner BS-a Mitja Gaspari je bivanje v čakalnici za evro ocenil optimistično. Foto: RTV SLO
Slovenija se želi izogniti težavam ob zamenjavi valute s krajšim menjalnim obdobjem. Foto: European Community

V prejšnjem letu so uspeli znižati inflacijo, zmanjšati depreciacijo tečaja ter oblikovati ustrezno dohodkovno politiko, meni Gaspari. Vstop v ERM II tako za Slovenijo ni prinesel večjih težav, kvečjemu obratno. Gospodarska rast je bila namreč lani nadpovprečna.

Po Gasparijevem mnenju bomo morali najmanj 6 mesecev pred prevzemom evra dokončati vse nujne korake za selitev iz ERM II v pripravljalno fazo, v kateri se bo določil fiksni tečaj med valutama. Fiksen tečaj tako lahko pričakujemo od junija 2006 do prevzema evra 1.1. 2007.

V ERM II še najmanj leto dni
Slovenija bo morala v mehanizmu ERM II, katerega namen je zagotoviti stabilnost tečaja, ki lahko niha v predpisanem razponu 15 odstotkov, ostati še najmanj leto dni, torej do 28. junija 2006. Za prevzem skupne evropske valute bo morala poleg tega poskrbeti za pravno usklajenost in izpolniti konvergenčne oz. maastrichtske kriterije.

Uvedba evra z velikim pokom
Slovenija uvedbo evra načrtuje z letom 2007 po scenariju velikega poka. To pomeni, da bo dvojni obtok tolarjev in evrov trajal le približno teden dni. Slovenija se je za takšen scenarij odločila zaradi dobrih izkušenj ob menjavi nekdanjih jugoslovanskih dinarjev v bone in nato v tolarje in zaradi priporočil Evropske centralne banke, ki je po uvedbi evra v 12 državah članicah Unije leta 2002 ocenila, da je bilo takratno dvomesečno obdobje vzporednega poslovanja z nacionalnimi valutami in evri predolgo.