Menjava valute je sicer zanimiva, a je med Slovenci skorajda že rutina, saj bo to v dokaj kratkem obdobju že tretja valuta. Foto: RTV SLO
Menjava valute je sicer zanimiva, a je med Slovenci skorajda že rutina, saj bo to v dokaj kratkem obdobju že tretja valuta. Foto: RTV SLO

Lepo je, da dobimo evre, kar pa ne pomeni, da je bilo pri tolarjih kaj slabega.

... pravi osnovnošolka Tina
Na osnovni šoli Toneta Čufarja v Ljubljani so otroci risali tudi risbice na temo evra. Foto: RTV SLO
Barbara in Benjamin
Barbara pravi, da se ji menjava vaute ne zdi smiselna, Benjamin pa pravi, da je menjava prava odločitev, zdaj ko smo del Evropske unije. Foto: RTV SLO
Stanko skrbi, da ne bo imela občutka, koliko nekaj stane. Foto: RTV SLO
Denimo, kava lahko kaj hitro skoči za nekaj deset tolarjev, pravi Gregor. Foto: RTV SLO
Beno pravi, da mu starši žepnine verjetno ne bodo zaokrožili ne navzor ne navzdol. Foto: RTV SLO
Dobro je, da smo ga menjali, saj če smo v Evropi, zakaj pa ne bi imeli še enakega denarja, pravi Irena. Foto: RTV SLO
Samo je pojasnil, da se bomo znebili ničel, ki smo jih Slovenci vajeni še iz prejšnjega sistema. Foto: RTV SLO
Naša sogovornica se uvedbe evra nič kaj ne veseli. Foto: RTV SLO
Lojze meni, da je okrog menjave valute preveč pompa. Foto: RTV SLO

V večini odgovor, nikakor pa ne v vseh, je bilo zaznati zaskrbljenost zaradi morebitnega dviga cen, a človek po nekaj krajših pogovorih dobi občutek, da so se ljudje z nekoliko višjimi cenami že kar sprijaznili. Nekaj jih je tudi mnenja, da se cene sploh ne bodo dvignile, ni pa bilo nikogar, ki bi rekel, da mu tolar ni bil všeč. Verjetno še en dokaz več, da smo našo prvo pravo valuto zares vzljubili.

Presenteljivo je, da sta tudi osnovnošolčka iz 3. razreda vedela, zakaj smo se odločili za menjavo valute. Pa si poglejmo, kakšne so bile izjave in misli.

Tina, 9 let, osnovnošolka
Svoj denar že uporabljam, in sicer ga ima shranjenega v majhnem hranilniku. Vem, da zdaj prihaja evro in da je to posledica tega, ker smo v Evropski uniji. Prva razlika med evrom in tolarjem bo v tem, da bomo namesto velike količine tolarjev v denarnici imeli le nekaj evrov. Z evri pač nisem še plačevala. Zakaj? Ker jih pač še ni, ko gremo kam, pa mi vse plačata oči in mami. Tolarji so mi bili zelo všeč, tudi to, da smo jih morali imeti več za isto vrednost evra, me ni motilo. Lepo je, da dobimo evre, kar pa ne pomeni, da je bilo pri tolarjih kaj slabega. Velikih podražitev po moje ne bo, pa tudi sicer se ne bo nič kaj dosti spremenilo.

Aljoša, 9 let, osnovnošolec
Tudi jaz imam že svojo žepnino, ki pa jo dajem na stran. Z evrom še nisem plačeval, sem pa že bil v državah, v katerih z njimi že plačujejo. Po moje bomo mi zamenjali tolarje za evre za to, da nam ne bo treba več menjati valute, ko bomo šli v kakšne druge države. Tolarji so mi bili všeč, res pa je, da smo jih morali imeti polno denarnico, da je bilo isto, kot bo zdaj z nekaj bankovci. Slišal sem tudi, da se bo vse podražilo.

Barbara, 18 let, srednješolka
Evri so mi znani, saj jih uporabljam, ko grem po nakupih v tujino, največkrat k severnim sosedom. Ker bo v Sloveniji menjava evrov potekala, hitro pričakujem kar veliko zmedo. Zdi se mi, da je vseeno dobro, da bomo preklopili na nov denar, saj nam bo to prihranilo menjavanje denarja, kljub temu pa bo problem to, da bodo šle vse cene navzgor. Tolar mi je bil zelo všeč, saj sem se ga dodobra privadila, tako da v bistvu ne vidim potrebe, zakaj bomo menjali valuto.

Benjamin, 18 let, srednješolec
Z evri plačujem povprečno enkrat na mesec, največkrat v Avstriji. Za nas mlade hitra menjava evrov ne bo prevelika težava, verjetno pa bodo več težav imeli starejši. Najbolj me skrbi zaokroževanje navzgor, zato moram poskrbeti, da mi starši tudi mojo žepnino zaokrožijo navzgor. Tolar mi ni bil ravno všeč, saj mi je čuden, menjava valute pa se mi zdi potrebna, saj je prav, da imajo države, ki so v Evropski uniji, enako valuto.

Stanka, 23 let, študentka psihologije
Z evri pravzaprav nisem nikoli plačevala, vsaj ne tam, kjer je uradna valuta. Sem pa plačala z njimi apartma na Hrvaškem (smeh). V prvem tednu po prevzemu evra bo zagotovo zmeda med ljudmi, predvsem zaradi pretvarjanja iz ene v drugo valuto, a se bodo stvari čez kakšen mesec in več že postavile na stare tire. Najbolj se bojim tega, da gre za nov denar, saj ne bom imela občutka, koliko nekaj stane. Na prvi pogled se mi sicer ne zdi nič pozitivnega, da bomo menjali denar, saj sem na tolarje zelo navajena, vseeno pa bo precej praktično, ker bomo šli lahko v druge države ne da bi bilo denar treba menjati, pa tudi tujci pri nas bodo imeli veliko manj težav, saj jim denarja v večini primerov ne bo treba menjati. Tolarji so mi kot denar zelo všeč, saj je to naš denar, slovenski, motilo me pa res ni prav nič.

Gregor, 23 let, študent veterine
Nazadnje sem z evri plačeval na praksi na Nizozemskem, sicer pa z evri ne plačujem veliko, mogoče kdaj med nakupovanjem v sosednji Italiji. Prvi teden se bo najtežje najprej privaditi na drugo valuto, drug denar, kaj bo čez en mesec ali dva pa bomo še videli. Pozitivno je nedvomno to, da bomo imeli vsi isto valuto, se pravi večina držav v Evropski uniji, negativno pa je to, da je velika možnost, da se bodo stvari podražile. Denimo, kava lahko kaj hitro skoči za nekaj deset tolarjev. Zdaj, glede žepnine me ne skrbi, upam pa, da bodo starši zaokroževali navzgor. Tolarji so mi bili zelo všeč, ker smo jih pač navajeni, pri njih pa me ni nič motilo.

Beno, 22, študent gradbeništva
Plačevanja z evri sem vajen, saj z njimi plačujem, ko grem nekajkrat na leto v tujino. Tudi priročni so, seveda če odmislim kovance. Na začetku bodo imeli težave tisti, ki z njimi še niso prišli v stik, sicer pa po moje ne bo večjih zapletov. Verjetno bo malce težje tudi starejšim. Če bi ocenjeval pozitivno in negativno, bi rekel, da podražitve bodo, a se tako ali tako skozi vse draži, negativno pa je vsekakor to, da ne bomo imeli več svoje vlaute, saj mi je bil tolar všeč. Kako bodo starši zaokroževali mojo žepnino? Mislim, da bo ostala kar na istem (smeh). Informacij je bilo na voljo dovolj, upam pa, da bodo tudi prodajalci bolj v pomoč na začetku.

Irena, 36 let, zdravnica
Evre sem seveda že uporabljala, le da zadnje mesece bolj malo, saj me zaposluje predvsem moj otrok in za tujino ni bilo časa. Kar se tiče prehoda, bo po moje enako kot takrat, ko smo morali preklopiti z nemške marke na evro. Nova valuta me pravzaprav ne skrbi kaj veliko. Tudi podražitev se ne bojim, saj jih po moje ne bodo dovolili. Proti tolarju nimam nič, mogoče edino to, da je bilo veliko papirja za majhno vrednost, pri evru pa bo en bankovec imel veliko vrednost. Evro ne bo koristil le gospodarstvu in poslovnežem, ampak kar vsem, in dobro je, da smo ga menjali, saj če smo v Evropi, zakaj ne bi imeli še enakega denarja.

Samo, 37 let, ekonomist
Evre uporabljam vseskozi, tudi skoraj vse nakupe opravim v evrih, le ko sem tu, moram evre zamenjati v tolarje. Evro bo za gospodarstvo vsekakor nekaj pozitivnega, mi pa se bomo morali na začetku privaditi, da bodo šle cene malenkost navzgor. O tem sem prepričan, saj pri nas ni takšne zdrave konkurence, kot bi morala biti. Posameznikom bo tudi lažje, saj bodo navsezadnje lažje primerjali cene s tujino, pa tudi nenehno menjavanje ne bo več potrebno. Na začetku bodo imeli težave predvsem tisti, ki z evri do zdaj niso imeli veliko opravka, saj bo, denimo, nekaj le 850 evrov, medtem ko je to zdaj 200.000 SIT. Pač ne bo teh ničel, ki smo jih Slovenci navajeni predvsem iz prejšnjega sistema. Menjava ni bila nujna, saj navsezadnje nujno ni nič, vsekakor pa je bilo to potrebno, saj je Slovenija majhna in si z lastno valuto ne bi kaj dosti pomagala. Ne morem reči, da mi tolar ni bil všeč, saj sem si nekaj primerkov celo spravil, da bo moj sin videl, kakšen denar je bil takrat, ko se je rodil, pa tudi v vsakem primeru je bil boljši kot dinar.

Albina, 77 let, upokojenka
Z evri še nisem plačevala, tudi nimam jih še. Prihod evra bo kar velik šok zame, najbolj pa se bojim zvišanja cen, s svojo pokojnino bom zaradi tega težje živela, saj imam podpovprečno. Z menjavo valute ne bom imela nobenih koristi, če pa bo na splošno kaj bolje, pa ne vem, a slutim, da ne bo. Evro smo pač vzeli, ker smo se pridružili Evropski skupnosti. Priprave na evro sem spremljala bolj z levim očesom, a vseeno dovolj, da vem, za kaj se gre. Tolarja sem se privadila in mi je všeč.

Lojze, 78 let, upokojenec
Z evri sem že plačeval, predvsem v Avstriji, kamor večkrat odhajamo nakupovati. Hitre zamenjave evra se ne bojim, saj smo menjali že toliko valut, da imam že trdo kožo. Moti me, da se iz te menjave valut dela toliko težav, ki jih ni. Pozitivna stran uvedbe je vsekakor to, da bomo pač dali denar v žep in šli kamor koli, brez da bi morali misliti na menjavo. Tolar mi je bil všeč tudi zaradi tega, ker je bil to prvi slovenski denar, a zdaj smo prišli že tako daleč in je pač treba uvesti evro. Priprave Slovenije na evro sem spremljal, informacij pa je na voljo dovolj, če ne celo preveč.

Mitja Kandare

Lepo je, da dobimo evre, kar pa ne pomeni, da je bilo pri tolarjih kaj slabega.

... pravi osnovnošolka Tina