Pri nekaterih ljubljeni, pri drugih osovraženi, a ne glede na to bodo kmalu neizogibno dejstvo. Foto: EPA
Pri nekaterih ljubljeni, pri drugih osovraženi, a ne glede na to bodo kmalu neizogibno dejstvo. Foto: EPA
Banka Slovenije bo pristojnosti prenesla na Evropsko centralno banko. Foto: EPA

Gre za tretje tovrstno poročilo komisije. Komisija si prizadeva tudi za sklenitev sporazuma med podjetji in porabniki, v katerem bi se podjetja zavezala, da evra ne bodo izkoristila za dvig cen.

Komisar za finančne zadeve Joaquin Almunia je poudaril, da bi morala država nadzirati dvig cen. Sicer komisija še meni, da mora država več pozornosti nameniti odgovarjanju na strahove državljanov.

Bankam dovolj evrske gotovine
Sledil je še poziv, naj vlada oskrbi banke z zadostno količino gotovine, da jo bodo lahko ljudje dvigovali denar na bankomatih, poročilo pa se zavzema še za daljši odpiralni čas poslovalnic.

V poročilu so večkrat poudarili pomen spremljanja cen, ob tem pa izpostavili tudi podobne skrbi glede zviševanja cen državljanov drugih držav iz leta 2002, ko so uvajali evro. Poročilo se konča z ugotovitvijo, da so priprave na evro zelo napredovale.

Komisija zamuja s končni predlogom tečaja
Komisija je še sporočila, da bo predlog za končni menjalni tečaj podala 28. junija. To bi morala storiti že danes, a posvetovanj z državami članicami v okviru ekonomsko-finančnega odbora še ni končan.

Na dan objave končnega tečaja bo Slovenija izpolnila tudi zadnji konvergenčni kriterij za vstop v evroobmočje - dvoletno članstvo v sistemu menjalnih tečajev ERM II. Končno odločitev o nepreklicnem menjalnem tečaju bodo sprejeli finančni ministri EU-ja 11. julija, s tem pa bodo izpolnjeni tudi vsi formalni pogoji za prevzem nove valute.