Slepim in slabovidnim tudi ob uvajanju evra stojijo ob strani društva, dostikrat pa se le morajo zanesti na poštenost drugih. Foto: EPA
Slepim in slabovidnim tudi ob uvajanju evra stojijo ob strani društva, dostikrat pa se le morajo zanesti na poštenost drugih. Foto: EPA
Za pomoč pri prepoznavanju različnih bankovcev so slepim namenjene reliefne oznake na njih. Foto: EPA

Obe publikaciji Banke Slovenije in Vlade RS o uvedbi evra, ki sta namenjeni vsem gospodinjstvom, je krovna organizacija prilagodila potrebam slepih in slabovidnih ljudi, tako da so jih pripravili v braillovi pisavi, povečanem tisku in zvočnem zapisu. V prihodnje pa načrtujejo tudi seminarje za člane društev. Na njih naj bi predstavniki slovenske centralne banke slepe in slabovidne opozorili na oznake na evrokovancih in bankovcih, ki jim lahko pomagajo pri razločevanju.

Slepim in slabovidnim na voljo predstavitveni seminarji
Banka Slovenije bo seminarje za slepe in slabovidne v tem tednu organizirala v Ljubljani, Kopru in Celju. Na sedežu medobčinskega društva v Ljubljani so povedali, da bo predstavnik nacionalnega centra za ponaredke pri Banki Slovenije predstavil postopke ob uvajanju evra, novo gotovino in posebne znake, namenjene slabovidnim. Dogovarjajo pa se tudi glede morebitne dostave posebnih drobižnic za slepe s predalčki za različne vrednosti kovancev, s pomočjo katerih bi olajšali razlikovanje med posameznimi kovanci.

V pomoč reliefne oznake in različne velikosti
V slovenski centralni banki so povedali, da razlikovanje med evrobankovci omogočajo različne velikosti posameznih bankovcev, reliefna oznaka vrednosti, ki se jo da otipati. Bankovec za 200 evrov pa ima na spodnjem robu še dodatno, ravno tako otipljivo oznako (pokončne reliefne črte), bankovec za 500 evrov pa tako oznako na levem robu. Pri razlikovanju evrokovancev pa so slepim in slabovidnim v pomoč njihove različne velikosti, predvsem pa specifični vzorci na obodu evrokovancev (zobčki, utori).

Odvisni tudi od poštenosti drugih
Celovite raziskave še ni, nekateri slepi in slabovidni pa opažajo, da so evrobankovci slabše prepoznavni od tolarskih in da so barve na njih bolj medle in manj kontrastne. Pogosto pa se pri vračanju denarja že zdaj zanašajo na poštenost trgovcev, saj ne morejo povsem zanesljivo razlikovati med posameznimi vrednostmi kovancev in bankovcev.

J. G.