Bajuk, sicer zadovoljen nad doseženim, je prebivalce pozval k potrpljenju ob menjavi denarja. Foto: Reuters
Bajuk, sicer zadovoljen nad doseženim, je prebivalce pozval k potrpljenju ob menjavi denarja. Foto: Reuters

Nimamo večjih vrst, tudi ni večjih težav.

Finančni minister Andrej Bajuk
Večina trgovcev ne bo nič kaj vesela, če boste manjše nakupe želeli plačati z bankovci večje vrednosti. Foto: European Community
Po evre greste danes lahko tudi na banko. Vendar se ne mudi - s tolarji je mogoče normalno plačevati vse do sredine januarja. Foto: Reuters
Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari s šopom evrov tik po polnoči
Gaspari je povedal, da je Banka Slovenije že opravila vse predvidene transakcije zlata in dolarjev v Evropsko centralno banko, saj je Slovenija z uvedbo evra izgubila možnost vodenja samostojne denarne in tečajne politike. Foto: Reuters

Prehod je potekal precej gladko, saj nikjer ni bilo večjih zapletov. Do 16. ure je 17.700 ljudi dvignilo 770.000 evrov, kar pomeni, da je povprečen dvig znašal 43,5 evra. Do te ure je delovalo že okoli 92 odstotkov vseh bankomatov v državi. Preostali bankomati so praviloma v trgovskih središčih in zato za državljane za zdaj nedostopni.

Že ponoči je bila opravljena tudi prilagoditev POS-terminalov, tako da v novi valuti deluje tudi plačevanje z bančnimi karticami, banke pa so po besedah guvernerja Banke Slovenija Mitja Gasparija v veliki večini postopek prehoda na evro že izvedle tudi v drugih obdelavah. V dežurnih bankah, v katerih je mogoče čez praznike zamnjati tolarje v evre, je bil obisk zmeren, večje gneče ni bilo.

V vseh večjih turističnih središčih po državi so na začetek dvojnega obtoka prešli brez večjih težav. Nemoteno je potekalo tudi plačevanje na bencinskih servisih, na železniških postajah, v redkih odprtih trgovinah ter v hotelih in restavracijah.

V nekaterih manjših lokalih in pri ponudnikih hitre prehrane, kjer večina gostov še plačuje s tolarji, se še dogaja, da kupci dobijo vračilo v tolarjih, čeprav bi morali gostinci razliko vračati v evrih. Predstavniki bank nezakonite poteze pripisujejo temu, da se trgovci in gostinci niso dovolj oskrbeli z evrsko gotovino.

Gaspari, Bajuk in Arhar sredi noči simbolično po evre
Guverner Mitja Gaspari je ob simbolični menjavi tolarjev v evre opolnoči (Banka Slovenije je za eno uro odprla svojo blagajno) dejal, da se pridružujemo enako dobri ali celo boljši valuti, kot je bil tolar. Uvedbo skupne evropske valute je opisal kot velik uspeh za državo in njene državljane. Na tolar bo imel lepe spomine, za evro pa meni, da smo lahko srečni, da smo v krogu tistih, ki nekako krojijo svetovno politiko in gospodarstvo.

Finančni minister Andrej Bajuk je ponoči v središču Ljubljane slovesno preizkusil delovanje enega izmed tamkajšnjih bankomatov in dvignil prve evre. Ob tem je dejal, da evro kot mednarodna valuta hitro in močno napreduje, po svetu pa je 25 odstotkov rezerv že v tej valuti. Njegovo uvedbo v Sloveniji je pospremil z besedami, da je bil projekt velik izziv za gospodarstvo, politiko in socialne partnerje. Delovanje bankomatov je kmalu po prihodu novega leta preizkusil tudi nekdanji guverner France Arhar. Povedal je, da bo evro v Sloveniji uspešen in dobro sprejet.

Večina gotovine umaknjena že prvi teden
Bajuk in Gaspari sta na skupni popoldanski tiskovni konferenci poudarila miren prehod skupne evropske valute. Bajuk je ob tem izrekel priznanje Slovencem, ker so ob prehodu na evro zavzeli zelo zmerno držo. Gaspari v prihodnjih dneh ne pričakuje težav, v sredo, prvi običajen delovni dan, pa naj bi evro zaživel popolnoma, medtem ko se bo prehod do 15. januarja povsem končal.

Guverner Banke Slovenije meni, da bo večina tolarske gotovine umaknjena iz obtoka že v prvem tednu dvojnega obtoka. Celotna količina tolarske gotovine namreč znaša 215 milijard tolarjev, ta trenutek pa je v obtoku manj kot 100 milijard.

Po evre greste lahko na banko
Prehod na evro so uspešno prestale cestninske postaje na avtocestah in bencinske črpalke. Po vsej državi med prazniki izjemoma deluje več deset bančnih poslovalnic, v katerih je tolarje mogoče zamenjati za evre. V Ljubljani pa je množica ljudi, ki je silvestrovala na prostem, prihod evra pospremila s tisoči rumenih in modrih balonov.

Sloveniji številne čestitke iz tujine
Slovenijo kot novo državo bmočja evra sta že pozdravila tako evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia kot tudi Nemčija, ki je 1. januarja prevzela vodenje EU-ja. Almunia je zapisal, da je to pomemben dan za Slovenijo, porabnike pa je pozval k spremljanju morebitnih podražitev. Nemško predsedstvo EU-ju je Sloveniji kot 13. članici območja evra izreklo "prisrčno dobrodošlico".

Do 15. januarja bo mogoče plačevati tudi v tolarjih, po tem datumu pa le še v evrih. Dvojno označevanje cen bo sicer v uporabi do 1. julija letos. V bankah bodo tolarje v evre po končnem tečaju brezplačno menjali do 1. marca.

Nimamo večjih vrst, tudi ni večjih težav.

Finančni minister Andrej Bajuk