Evropski komisar se je v Ljubljani udeležil konference o vstopu Slovenije v evroobmočje. Foto: RTV SLO
Evropski komisar se je v Ljubljani udeležil konference o vstopu Slovenije v evroobmočje. Foto: RTV SLO

Slovenija naj dobro povzame najboljše prakse držav, ki so evro že uvedle, veliko pozornost pa nameni preprečevanju zlorabe in zagotavljanju, da se cene ob prehodu s tolarja na evro ne bodo zvišale.

Komisar Joaquin Almunia
Janez Janša
Evro je projekt, ki je v Sloveniji združil praktično vse, je povedal premier. Foto: RTV SLO

Za članice, ki prevzemajo evro, je najpomembneje, da se čim učinkoviteje pripravijo na praktične ukrepe, ki zadevajo prevzem evra in ozaveščanje javnosti, je povedal ob začetku celodnevne konference o vstopu Slovenije v evropsko denarno unijo, ki poteka v Ljubljani.

Pri sprejemanju skupne denarne valute je po njegovem mnenju treba upoštevati tako prednosti kot izzive, ki jih ta prinaša. "Nobena država pa ne sme pozabiti ohranjati stanja stabilnosti in nadaljevati procesa reform," je dodal. Najpomembnejša reforma, ki čaka Slovenijo, je po njegovih besedah pokojninska, saj bo Slovenijo tako kot pet drugih članic EU-ja močno prizadel vpliv staranja prebivalstva. Nujno je treba tudi poenostaviti davčni sistem, je dodal.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve je še povedal, da če bi Evropska komisija oceno o pripravljenosti Slovenije na prevzem evra podala danes, bi bila ta pozitivna. Ker pa je do objave poročila 16. maja še dva meseca, ocene ne more napovedati. Ob tem je izrazil zaskrbljenost nad sposobnostjo zagotavljanja dolgoročne stabilnosti javnih financ v Sloveniji.

"Evro je združil vso Slovenijo"
Premier Janez Janša je na konferenci izrazil prepričanje, da bo evro slovenskemu gospodarstvu prinesel še bolj stabilno makroekonomsko okolje in da bo država v tem okolju izvedla prepotrebne gospodarske in socialne reforme in v strategiji razvoja Slovenije načrtovano modernizacijo. Prevzem evra je projekt, ki je v Sloveniji združil praktično vse, je poudaril.

Finančni minister Andrej Bajuk je zagotovil, da je evro največji cilj države in da so mu podrejeni vsi drugi reformni načrti. "Ker je javna podpora uvedbi evra zelo visoka, je to signal, da se je izvedbe treba lotevati z vso resnostjo. Pri tem je pomemben tudi nadzor nad cenami in opozarjanje na morebitne podražitve."

Umar: Evro ni ogrožen
Namestnica direktorja urada za markoekonomske analize in razvoj (Umar) Maja Bednaš meni, da predvideni prevzem evra z letom 2007 ni ogrožen, direktor sektorja za ekonomske analize in raziskave pri avstrijski centralni banki Peter Mooslechner pa pravi, da si morajo vse članice EU-ja prizadevati doseči okrepitev svojih javnih financ, kar bo prispevalo k zmanjšanju inflacijskih pritiskov.

Almunia se je po konferenci srečal s predstavniki parlamentarnih odborov za finance in monetarno politiko, za gospodarstvo in za zadeve EU-ja.

Julija o menjalnem tečaju
Če bo poročilo Evropske komisije o pripravljenosti Slovenije za evro 16. maja pozitivno, bo predlog poslan Svetu Evrope. Ta ga bo obravnaval na junijskem zasedanju, sledilo pa bo posvetovanje z Evropskim parlamentom. Uradno odločitev in fiksno menjalno razmerje tolarja v evro bodo finančni ministri sprejeli 11. julija.

Slovenija naj dobro povzame najboljše prakse držav, ki so evro že uvedle, veliko pozornost pa nameni preprečevanju zlorabe in zagotavljanju, da se cene ob prehodu s tolarja na evro ne bodo zvišale.

Komisar Joaquin Almunia