Foto:
Foto:
Rupel se je znašel v težavah zaradi diplomatske akademije.

Dodal je, da je odločitev Slovenije o čimprejšnjem vstopu v ERM 2 ena najpomembnejših odločitev vlade v tem letu, saj bo to ponudilo boljše možnosti za investicijsko aktivnost predvsem zasebnega sektorja.

Odločitev o čimprejšnjem vstopu v ERM 2 naj bi že naslednji teden predstavili tudi socialnim partnerjem na seji ekonomsko socialnega sveta. "Socialnim partnerjem bomo predstavili tako razloge za pospešen vstop v evroobmočje kot tudi tveganja, ki se jim s tem izpostavljamo. Prav tako pa tudi razloge, zakaj smo prepričani, da tveganja v vsakem primeru obstajajo, vendar so manjša, če v evroobmočje vstopimo čimprej in čim hitreje," je pojasnil Rop.

Leta 2005 inflacija v evropskih mejah
Osnova za takšne trditve pa so po njegovih besedah analize, ki kažejo, da je Slovenija v tem primeru dobro pripravljena. Slovenija ima realne možnosti, da v naslednjem letu doseže nižjo inflacijo od sprva napovedane. V letu 2005 pa naj bi stopnja inflacije že zadostila maastrichtskim kriterijem, je napovedal Rop. Poudaril je, da bo potrebno hitrejše izvajanje nekaterih ciljev na področju fiskalne politike, omejevanje javnofinančnih izdatkov v prihodnjih dveh letih, manjša indeksacija vseh makroekonomskih parametrov in bolj transparentno spreminjanje strukturnih razmerij v družbi. Potrebna bo tudi bolj trdna politika na področju nadzorovanih cen. Te se bodo lahko gibale le znotraj splošnih inflacijskih ciljev.

"Rupel dobro opravlja svoje delo"
Predsednik vlade Anton Rop je poleg tega tudi ocenil, da minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel dobro opravlja delo zunanjega ministra, sporne pa so nekatere njegove izjave v zvezi s t.i. afero diplomatska akademija. Pojasnil je, da velja načelo splošne enakosti pred zakonom. Gre namreč za ustavno načelo; vsaka izjava, ki tega načela ne upošteva, pa ni primerna, je ocenil premier. Dodal je, da je Rupel v nekaterih izjavah nenavadno razumel vlogo tožilstva, ki je neodvisno od vlade.

"V kolikor bom na katerikoli točki ocenil, da bi ta ali kakšna druga zadeva začela ovirati delo kateregakoli ministra pri pomembnih projektih, bom ukrepal." Če bi bila proti Ruplu v zvezi z diplomatsko akademijo uvedena sodna preiskava, Rop pričakuje, da se bo zunanji minister do tega opredelil, premier pa bo z njim opravil razgovor.