Foto:
Foto:

Nikakor pa se ne zanašajte na to, da boste lahko kakšen evro dvignili na bankomatu, če boste slučajno ugotovili, da bo noč še dolga, vaša denarnica pa prazna. Bankomati bodo prenehali delovati 31. decembra 2006 ob 21. uri. Popoln mrk bo trajal do polnoči, potem pa jih bodo postopno začeli vključevati. Po novem letu bo tako mogoče na bankomatih dvigniti le še evre.

Banke nimajo možnosti, da bi prehod na novo valuto "stestirale" že prej in tako zagotovile, da bo sleherni bankomat ob 00.01 deloval brezhibno. Tudi če se to zgodi, pa banke v bankomatih ne morejo zagotoviti neomejene količine denarja, zato bodo evri hitro pošli.

Če se boste na bankomatu odločili za opcijo "hitri dvig", boste lahko izbirali med 10, 20, 30, 40, 50, 70, 100, in 150 evri.
S tolarji in evri
Toda ne bodite pretirano v skrbeh - 1. januarja se namreč začne dvojni obtok obeh valut, evra in tolarja. To pomeni, da boste še vedno (do 14. januarja) plačevali v tolarjih, vračilo ostanka pa boste dobili v evrih. Torej lahko novo leto pričakate založeni s tolarji, seveda pa nikogar ne bo motilo, če boste plačevali že z evri.

Lahko vam ponudimo tudi koristen namig. Izpraznite vse hranilnike, po stanovanju poiščite ves tolarski drobiž. Morda vam bodo starši in stari starši dovolili, da poskrbite tudi za njihove tolarske ostanke. Zberite jih, odnesite v banko in vse skupaj zamenjajte za evre. Odvisno od uspeha, ampak zna se zgoditi, da bo denarja dovolj za celotno novoletno noč. Vseeno pa kakšen tolarski kovanec le ohranite, da boste čez leta svojim otrokom pokazali, "kakšen denar smo imeli včasih".

A. J./M. P.