Večina Slovencev ne čuti pretirane žalosti ob izgubi tolarjev. Foto: RTV SLO
Večina Slovencev ne čuti pretirane žalosti ob izgubi tolarjev. Foto: RTV SLO
Le redki pričakujejo, da bo Slovenija z novo valuto izgubila svojo identiteto. Foto: EPA

Skoraj tri četrtine Slovencev so z zamenjavo slovenske valute zadovoljne ali zelo zadovoljne. Skoraj vsi pa imajo po podatkih raziskave pravilna pričakovanja glede datuma uvedbe evra. Več kot 83 odstotkov Slovencev se v zvezi s spremembami čuti dovolj informirane, kar pa se ne sklada z znanjem, ki so ga vprašani pokazali.

Slovenci brez celostne predstave o spremembah
Le slaba polovica je na primer pravilno naštela države evroobmočja ali opisala evrske bankovce. V raziskavi so ugotovili, da so Slovenci s časovnim okvirom uvedbe skupne evropske valute sicer dobro seznanjeni, da pa jim manjka širše znanje o gospodarski in denarni uniji.

Najbolj zaupanja vreden vir informacij o evru se zdi večini vprašanih (92 odstotkom) centralna banka, 82-odstotno podporo uživajo evropske ustanove, 79 odstotkov vprašanih pa najbolj zaupa porabniškim organizacijam.

Evro prinaša evropsko identiteto in strah pred goljufijami
Slovenci med mogočimi pozitivnimi posledicami uvedbe evra vidijo izboljšanje položaja Evrope v svetu, z evrom v rokah naj bi se ljudje tudi počutili bolj evropsko, mnogi pa tudi pričakujejo, da bo evropska valuta državo obvarovala pred učinki mednarodnih kriz.

Kot ne preseneča, predstavljajo največjo bojazen ob zamenjavi tolarjev za evre zlorabe in goljufije pri cenah. Mnogi pričakujejo še zvišanje inflacije, le manjšina pa meni, da bo država s sprejemom evra izgubila svojo identiteto in nadzor nad gospodarsko politiko.