Foto:
Foto:

Rop je sogovorniku povedal, da ima omenjeni program tudi širšo podporo ekonomskih strokovnjakov, socialnih partnerjev in gospodarstva, kar je Solbes izpostavil kot ključno za njegovo uresničevanje.

Solbes: Nadaljevati reforme in zniževati inflacijo
Rop je predstavil skupni program vlade in centralne banke o vstopu v mehanizem evropskih menjalnih tečajev ERM 2. Solbes je pohvalil dobre makroekonomske rezultate Slovenije, vendar pa mora Slovenija po njegovih besedah nadaljevati začete reforme in zniževati inflacijo.

Slovenski program verodostojen
V pogovoru z gostiteljem, slovenskim finančnim ministrom Dušanom Mramorjem, je Solbes dejal, da je program vstopa Slovenije v ERM 2 in Evropsko monetarno unijo verodostojen. Po njegovih besedah bi se lahko Slovenija v sistem menjalnih tečajev ERM 2 vključila leta 2007.

Kritično o fiskalni politiki
Evropski komisar je bil nekoliko kritičen do položaja Slovenije na fiskalnem področju. Na tem področju sicer Slovenija izpolnjuje zahtevane kriterije za vstop v ERM 2, vendar pa je po njegovih besedah javnofinančni primanjkljaj letos dokaj visok in višji kot lani. "To pomeni, da je Slovenija pred velikimi izzivi, kako trošiti proračunski denar," je opozoril Solbes.

Sprememb maastrichtskih kriterijev ni pričakovati
Na srečanju z guvernerjem Banke Slovenije Mitjo Gasparijem je Solbes izjavil, da sprememb formalnih maastrichtskih kriterijev ni mogoče pričakovati. Dodal pa je, da je mogoča vsebinska ocena izpolnjevanja tega kriterija.

Slovenija je Solbesu pred tem predstavila stališče, da bi morala Evropska komisija kot kriterij za inflacijo uvesti inflacijo povprečja v evroobmočju (in ne treh najnižjih inflacijskih stopenj). Solbes je slovenskemu guvernerju zagotovil pripravljenost, da bo z Banko Slovenije nadaljeval dialog o tehničnih vprašanjih.

Problematično vprašanje indeksacije
Gaspari je Solbesu predstavil načrtovano postopno zniževanje inflacije, stabilizacijo tečaja tolarja do evra in ekonomske politike, ki naj bi do konca leta 2005 privedle do inflacijske stopnje med 2,8 in 2,9 odstotka letno. Solbes je delo Slovenije ocenil pozitivno, izpostavil pa je, da je zaskrbljujoče še področje indeksacije in vprašanje njene dokončne opustitve, sistem prilagoditve deviznega tečaja ter strukturne reforme za zagotavljanje konkurenčnosti.

Govorili tudi o prometnem koridorju
Premier Rop je evropskega komisarja opozoril tudi na pomen drugega tira Divača-Koper, ki je izpadel z liste prednostnih prometnih infrastrukturnih projektov Evropske komisije. Solbes pa je obljubil, da bo zaskrbljenost Slovenije zaradi neuvrstitve drugega železniškega tira na hitri seznam prometnih prioritet EU-ja prenesel za to pristojni evropski komisarki Loyoli De Palacio in predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju.

Komisar Solbes se je srečal tudi s predsednikom GZS-ja Jožkom Čukom in gospodarstveniki ter predaval na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.