Vsi evrski kovanci ne glede na nacionalno stran veljajo za zakonito plačilno sredstvo v celotnem območju evra. Foto: RTV SLO
Vsi evrski kovanci ne glede na nacionalno stran veljajo za zakonito plačilno sredstvo v celotnem območju evra. Foto: RTV SLO

Banka Slovenije meni, da smo na evro dobro pripravljeni. Trdijo, da v procesu oskrbe bank, trgovcev in drugih z evrom ni bilo pritožb. Pred 1. januarjem urejajo le še podrobnosti. Prav tako v centralni banki zagotavljajo, da je celotni slovenski bančni sistem na uvedbo evra dobro pripravljen.

Pred novim letom so slovenski evrokovanci neveljavni
V petek pa bodo banke začele prodajati začetne pakete evrokovancev. Ti paketi so namenjeni spoznavanju slovenskih evrokovancev in ne oskrbi prebivalstva z gotovino. Vendar pozor, s slovenskimi evri bo dovoljeno plačevati šele po 1. januarju 2007, saj bo šele takrat evro postal zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji. Če se boste spozabili in s slovenskimi evrokovanci plačali pred koncem leta, se bo vaše plačilo štelo enako kot plačilo s ponarejeno oz. neveljavno gotovino.

Z evri lahko za zdaj plačujejo le tujci
In če se sprašujete, kako pa je vendarle mogoče, da se kar nekaj časa predvsem v turističnih krajih omogočajo plačila v evrih, brez skrbi. Trenutno veljavni zakon o deviznem poslovanju namreč določa, da lahko nerezidenti v Sloveniji pravnim osebam plačujejo s tujo valuto.