Težave s plačevanjem prek POS-terminala bodo uporabniki kartic slovenskih izdajateljev imeli tudi v tujini. Foto: RTV SLO
Težave s plačevanjem prek POS-terminala bodo uporabniki kartic slovenskih izdajateljev imeli tudi v tujini. Foto: RTV SLO
Tolarske kovance bodo nadomestili vrednješi evrski. Foto: European Community

Ob 21. uri je bila izključena celotna mreža bankomatov, ki bodo po polnoči postopoma spet začenjali delovati. 1.014 bankomatov naj bi spet priklopili do 4. ure zjutraj. Od četrte do šeste ure zjutraj naj bi vključili naslednjih 166 avtomatov, med šesto zjutraj in 12. uro še 170 avtomatov, preostalih 174 bankomatov pa bo predvidoma vključenih v sistem do polnoči 1. januarja.

Merili za vključevanje bankomatov bosta ustrezna regijska porazdelitev in pogostost njihove uporabe. V Ljubljani bodo med polnočjo in četrto uro vključili 176 bankomatov, v Mariboru 65, v Celju 36, v Kopru 18, v Kranju 24, v Novem mestu 27 in v Murski Soboti 13. Bankomati bodo izplačevali le bankovce za 10 in 20 evrov.

Poslovanje s POS-terminali bo moteno med 23. uro na silvestrovo in eno uro zjutraj. V tem času bo delovanje POS-terminalov na slovenskih prodajnih mestih prekinjeno za eno uro. Stanje na računih bodo banke samodejno pretvorile opolnoči po tečaju 239,64 tolarjev za evro.

Tolarji še dva tedna
Če se boste v novo leto zbudili s tolarji v žepu, kar brez skrbi. Tako bankovci kot kovanci obeh valut bodo v obtoku še štirinajst dni, potem pa se bo tolar poslovil. Banke bodo tolarsko gotovino brezplačno zamenjavale v evro še do marca, pozneje bo to počela le še Banka Slovenije. Tolarske bankovce po pri njej mogoče zamenjati kadar koli, kovance pa le do 31. decembra 2016.

Gulden več ne bo cingljal
Medtem pa se bo opolnoči na Nizozemskem izteklo obdobje, v katerem je bilo mogoče zamenjati kovance nekdanje valute, guldna. Nizozermci so to lahko storili na bankah in pošti še pet let po uvedbi evra, nizozemska centralna banka pa bo bankovce sprejemala še do leta 2032.

Kovancev prejšnjih državnih valut pa že ni mogoče zamenjati v štirih državah evroobmočja. Prva je to decembra 2002 končala Portugalska, leta 2004 je bil skrajni rok za zamenjavo drahmskih kovancev ter belgijskih in luksemburških kovancev, februarja 2005 pa so končali menjavo kovancev francoskih frankov.