Izpolnjevanje kriterijev komisija ocenjuje z drugim poročilom. Foto: European Community
Izpolnjevanje kriterijev komisija ocenjuje z drugim poročilom. Foto: European Community
Slovenija v evroobmočju
Slovenija naj bi evro prevzela med prvimi novinkami. Foto: RTV SLO
Dvojno označevanje cen bo v Sloveniji obvezno do 30. junija 2007. Foto: EPA

V drugem poročilu o pripravah na evro komisija ugotavlja, da je Slovenija kot najbolj pripravljena članica že sprejela nacionalni program za uvedbo evra in komunikacijsko strategijo ter da praktične priprave dobro napredujejo.

Zdaj mora okrepiti še nekatere vidike, kot so načrti za oskrbo bank in trgovcev z evrogotovino, porabnikov z evrozavojčki ter več pozornosti nameniti umiku starega denarja iz obtoka. Posebna pozornost naj bo namenjena tudi pripravam administrativnega, finančnega, proračunskega in računovodskega sistema v javnem in zasebnem sektorju, ki je najdražji in najdolgotrajneši del prehoda na skupno valuto.

V prvem poročilu je komisija novinke opozorila na pomembnost temeljitih in pravočasnih priprav, svetovala pa je tudi hiter prehod iz nacionalne na evropsko valuto s kratko dobo kroženja obeh denarnih enot. V Sloveniji, ki namerava evro uvesti 1. januarja 2007, naj bi to obdobje trajalo en teden, v Estoniji in Litvi, ki bosta takrat prav tako uvedli evro, pa 15 dni.

Dvojno označevanje cen bo najdaljše v Sloveniji, trajalo bo od 1. marca 2006 do 30. junija 2007, v Litvi bo obvezno eno leto, v Estoniji pa štiri mesece.

Konvergenčni kriteriji
Poročilo komisije ni povezano z izpolnjevanjem kriterijev za uvedbo evra. Za dejanski vstop bo ključno konvergenčno poročilo, ki ga bo komisija objavila spomladi prihodnje leto. Konvergenčni kriteriji, ki jih morajo države izpolnjevati pred prevzemom evra, so štirje: stabilnost cen, ugoden proračunski položaj, nizke dolgoročne obrestne mere in obvezno dvoletno bivanje v mehanizmu menjalnih tečajev ERM2.

Slovenija je med prvimi novimi članicamu Evropske unije, ki naj bi prevzele evro, saj skupaj z Estonijo in Litvo izpolnjuje večino kriterijev, že junija 2004 pa so vse tri države vstopile v ERM2. Ciper, Malta in Latvija načrtujejo uvedbo evra 1. januarja 2008, Slovaška 1. januarja 2009, Češka in Madžarska pa leta 2010. Edina med novinkami, ki datuma uvedbe evra še ni določila, je Poljska.

Evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik je v Ljubljani povedal, da se Slovenija dobro pripravlja na evro in bi lahko postala vzorčen primer za ostale države, ki se želijo v prihodnjih letih pridružiti evroobmočju. S poročilom so zadovoljni tudi v Banki Slovenije, saj Slovenija po teh ocenah v poročilu odstopa oz. je pred ostalimi državami.