Vsi, ki ne zaupajo bankam, živijo v bolj odmaknjenih krajih, kjer so te težje dostopne, ali pa preprosto raje obdržijo vso gotovino kar doma, zgolj zaradi uvedbe evra ne potrebujejo novega bančnega računa. Foto: RTV  SLO
Vsi, ki ne zaupajo bankam, živijo v bolj odmaknjenih krajih, kjer so te težje dostopne, ali pa preprosto raje obdržijo vso gotovino kar doma, zgolj zaradi uvedbe evra ne potrebujejo novega bančnega računa. Foto: RTV SLO
Upokojenci in denar
Decembrske pokojnine bodo izplačane še v tolarjih; tokrat izjemoma že 22. v mesecu.

Nekateri so namreč zaskrbljeni, da bodo imeli konec meseca težave z zamenjavo tolarjev v evre, zato želijo le za en mesec odpreti račun, na katerega bi jim nakazali pokojnino, potem pa bi se vrnili na sistem poštne dostave, ki jim sicer bolj ustreza. V takšnih primerih na Zpisu pozivajo k premisleku, pri tem pa opozarjajo, da je bistvena volja upravičencev, čeprav so ti po njihovih predvidevanjih dovolj dobro obveščeni.

Zpiz je javni zavod, ki skrbi za priznavanje pravic in ustrezno izplačevanje dajatev, kot izhaja iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Dodatnih obvestil ali priporočil zato ne nameravajo priložiti decembrskim pokojninam, saj morajo za takšne informacije poskrbeti druge institucije, na primer finančno ministrstvo.

Banke so v zadnjem času začele bolj intenzivno vabiti nove komitente iz vrst upokojencev, vendar ni pričakovati prevelikih zapletov pri menjavi tolarjev v evre, zato upokojencem ni treba spreminjati že utečenih navad. Tistim, ki iz različnih razlogov raje prejemajo pokojnino po pošti, samo zaradi uvedbe nove valute ni treba odpirati bančnega računa, čeprav sicer raje poslujejo brez njega in imajo gotovino shranjeno pri sebi in ne v banki.

Pokojnine bodo v decembru izjemoma izplačane 22. - tako bo vsem upravičencem lažje pravočasno zamenjati tolarje v evre.

J. G.