Ko so enkrat narejeni, kovance tako zapakirajo. Foto: EPA
Ko so enkrat narejeni, kovance tako zapakirajo. Foto: EPA
Proizvodnja je pod strogim nadzorom. Foto: EPA

Kovnica, ki stoji v neposredni bližini helsinškega letališča, ima že 150-letno tradicijo, v njej pa dela 240 zaposlenih, pri čemer imajo svoje podružnice še na Švedskem, Danskem, Norveškem in v Estoniji.

Največ izvozijo v Azijo
Svoje izdelke podjetje, ki je v lasti finskega finančnega ministrstva, izvaža v 36 držav po svetu, od tega pa jih več kot polovico izvozijo iz Evrope, večinoma v Azijo. Dva večja projekta, s katerima se zdaj ubadajo, je kovanje za Tajsko in Vietnam. Za Tajce morajo natisniti 150 milijonov kosov kovancev po 10 batov, že pred tem pa so podpisali tudi pogodbo za izdelavo 700 milijonov kosov kovancev po en bat. To naj bi končali še letos.

Evrokovanci najbolj sofisticirani
Direktor podjetja Raim Makkonen meni, da je izdelava evrokovancev najbolj zahtevna, saj gre za najbolj sofisticirane kovance na svetu. Evre ne kujejo samo za Slovenijo, ampak tudi še za Finsko, Irsko in Luksemburg, ko pa bo v evroobmočje vstopila še Estonija, bodo evre kovali tudi za njih. Nekaj časa so kovance za en evro in dva evra kovali še za Grčijo.

Kot pravi Makkonen je kovanje slovenskih kovancev poseben izziv, saj že vlada veliko povpraševanje po njih med zbiratelji kovancev iz vse celine.

V tovarni sicer veljajo strogi varnostni ukrepi, saj zaposlene preverjajo. Ti ne smejo imeti nobene kriminalne preteklosti, pa tudi v tovarni so kamere na vsakem koraku, preverijo pa jih ob prihodu in odhodu.