Pokojnine so bile še zadnjič izplačane v tolarjih. Foto: RTV SLO
Pokojnine so bile še zadnjič izplačane v tolarjih. Foto: RTV SLO
Predčasno izplačilo pokojnin
Upokojence, ki jim zavod pokojnine nakaže na njihove bančne račune, naj zamenjava tolarjev v evre ne skrbi. Foto: RTV SLO
Pokojnine že izplačane

"Predčasno izplačilo pokojnin je bilo za državo draga varianta, a prijazna do upokojencev. Druga varianta bi bilo izplačilo pokojnin 3. januarja v evrih, ki bi bila dosti lažja za proračun, a manj prijazna do upokojencev," je na novinarski konferenci povedal državni sekretar ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs.

S predčasnim izplačilom obremenili proračun
Štrovs je še pojasnil, da so imeli s predčasnim izplačilom pokojnin v tolarjih nekaj skrbi, saj se prispevki za pokojnine v proračun stekajo proti koncu meseca. Z izplačilom so proračun obremenili za približno 77 milijard tolarjev ali približno 300 milijonov evrov.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Žige Lavriča so se za predčasno izplačilo pokojnin odločili, ker je še vedno precejšen delež pokojnin izplačan v gotovini. "Če bi jih izplačali zadnji delovni dan v mesecu, bi morda imeli upokojenci težave," je spomnil in poudaril, da bo časa za zamenjavo tolarjev v evre dovolj.

Avtomatska sprememba tolarskega v evrsko stanje
Banke bodo 1. januarja tolarska stanja avtomatsko in brezplačno spremenile v evrska. Prav tako je lahko brez skrbi približno 70.000 upokojencev, ki pokojnine prejemajo na dom in nimajo bančnih računov.

Po novem letu bo steklo tudi 14-dnevno obdobje dvojnega obtoka gotovine, v katerem bomo lahko plačevali v obeh valutah, vračila pa bodo le v evrih. Banke, hranilnice in pošte bodo valuti brezplačno menjale do 1. marca, nato pa bo to nalogo prevzela slovenska centralna banka.

Pokojnine že izplačane