Trgovci opozarjajo, naj bomo pozorni na cene storitev. Foto: RTV SLO
Trgovci opozarjajo, naj bomo pozorni na cene storitev. Foto: RTV SLO

Pobudo so sicer člani ustanovne skupščine zbornice soglasno sprejeli že sredi novembra. S posebno izjavo tudi pozivajo trgovce, naj se zavežejo k vodenju "do potrošnikov prijazne in odgovorne politike ob prehodu na evro." S to prostovoljno gesto naj bi trgovci še dodatno prispevali k zaupanju v evro, kar naj bi že storili z zakonsko določenim dvojnim označevanjem in pravilnim preračunavanjem cen.

Vendar združenje ob tem poudarja, da se bodo cene tudi v prihodnje oblikovale kot do zdaj, tj. skladno tako s konkureno na trgu kot tudi z nakupnimi pogoji ali s spremembami cen zaradi ukrepov države. Pri tem je cena, ki jo postavijo trgovci, precej odvisna od cene, ki jo določijo dobavitelji, še opozarjajo v trgovinski zbornici.

Kdaj bodo sledili drugi?
Do 6. decembra je zavezo podpisalo 58 trgovcev, med njimi tudi večja podjetja, kot so Nama, Spar, Bofex in Douglas. Če je že oz. kdaj bo med njimi tudi vaš najljubši trgovec, lahko preverite na seznamu, ki je objavljen na spletni strani zbornice. Na zbornici so za MMC povedali, da pričakujejo, da se bodo vsi večji slovenski trgovci odzvali na pobudo, saj so bili prav oni tudi na ustanovni skupščini, kjer je pobuda nastala. Na zbornici bodo seznam dopolnjevali z novimi podpisniki zaveze.

Predsednik zbornice Boris Papič pa še zagotavlja, da med trgovci v Sloveniji že vlada "zdrava konkurenca," zato je strah pred podražitvami po njegovem mnenju odveč. Bolj ga skrbi oblikovanje cen na trgu storitev.