Ahtisaari je pomagal tudi pri pripravi predlogov za končni status Kosova. Foto: EPA
Ahtisaari je pomagal tudi pri pripravi predlogov za končni status Kosova. Foto: EPA

Nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec meni, da bi v tem primeru državi potrebovali pravnika, ne pa njega. Prepričan je, da bi bila prav arbitraža najboljša rešitev. Ob tem je povedal, da se je pred enim tednom o reševanju slovensko-hrvaškega mejnega spora pogovarjal z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom, ki ga je pozval, naj še enkrat premisli, ali je njegovo posredovanje v tem sporu sploh potrebno.

Na vprašanje, ali bi se lahko Hrvaška odpovedala svoji težnji, da se spor reši pred Meddržavnim sodiščem v Haagu (ICJ), je odgovoril: "Ne vem, a sem prepričan, da bodo ugotovili, da bi lahko to še dodatno zavleklo pristopna pogajanja."

Hrvaški predsednik Stipe Mesić se je na Ahtisaarijeve izjave odzval, da so najbolj izkušeni pravniki na sodišču v Haagu ali na Mednarodnem sodišču za pravo morja v Hamburgu. Hrvaški premier Ivo Sanader pa je poudaril, da je nedopustno, da bi hrvaško vztrajanje na sodišču v Haagu zaradi rešitve obmejnega spora s Slovenijo lahko ustavilo hrvaška pogajanja z EU.

M. R.