Pred vrhom v Rigi je Angela Merkel z govorom v bundestagu sporočila smernice Evropske unije: vzhodno partnerstvo ni nasprotno Rusiji in ni uvod v vzhodno širitev EU-ja ter nekdanje sovjetske republike niso pred izbiro
Pred vrhom v Rigi je Angela Merkel z govorom v bundestagu sporočila smernice Evropske unije: vzhodno partnerstvo ni nasprotno Rusiji in ni uvod v vzhodno širitev EU-ja ter nekdanje sovjetske republike niso pred izbiro "ali - ali". Foto: Reuters
Miro Cerar
V Rigi bo tudi slovenski premier Miro Cerar, ki ima ob robu vrha za petek predvideno dvostransko srečanje z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, v petek pa z gruzijskim premierjem Iraklijem Garibašvilijem. Foto: BoBo

Angela Merkel je v dopoldanskem petkovem nastopu pred nemškimi poslanci v Berlinu poudarila, da vzhodno partnerstvo "ni usmerjeno proti komur koli in ni proti Rusiji". Kot je dodala, vzhodne sosede Evropske unije niso v položaju, ko bi morale izbirati "ali - ali" med Rusijo in Zahodom, poroča Deutsche Welle. Ob tem je Merklova tudi jasno poudarila, da "vzhodno partnerstvo ni del širitvene politike EU-ja" in v povezavi s tem "ne bi smeli vzbujati lažnega upanja".

Pred dvema letoma vrh uvod v ukrajinsko krizo
V Rigi se drevi začenja vrh Evropske unije in njenih šestih vzhodnih sosed, nekdanjih sovjetskih republik Gruzije, Ukrajine, Moldavije, Belorusije, Armenije in Azerbajdžana. Tako imenovano "vzhodno partnerstvo" je nastalo že maja 2009 v Pragi, novembra 2013 pa ga je močno udarila odločitev tedanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki si je pod vplivom Kremlja tik pred zdajci premislil o podpisu sporazuma o krepitvi vezi med EU-jem in Ukrajino.

Poteza je sprožila ukrajinsko krizo in zaostrila odnose Evropske unije z Rusijo, ki so zdaj na najhladnejši točki po hladni vojni, ter postavilo pod vprašaj smisel vzhodnega partnerstva in izpostavilo nujnost reforme evropske sosedske politike.

Predsednik Azerbajdžana odpovedal zaradi požara
Dvodnevnega vrha v glavnem mestu Latvije, ki se začne drevi z večerjo, končal pa naj bi se v petek zgodaj popoldne, se bodo udeležili voditelji Ukrajine, Gruzije, Moldavije in Armenije ter predvidoma beloruski zunanji minister. Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je udeležbo tik pred zdajci odpovedal, po uradnih razlagah zaradi požara v Bakuju; vrha se bo udeležil zunanji minister Elmar Mamadjarov.

Sovjetska šesterica razpeta med Moskvo in Brusljem
Evropska unija zdaj poudarja, da mora partnerstvo temeljiti na diferenciranem pristopu, torej da je treba z vsako vzhodno sosedo vzpostaviti okvir sodelovanja, prilagojen vzajemnim interesom in realnosti. Medtem ko Ukrajina, Moldavija in Gruzija želijo čim tesnejše odnose, sta na primer Armenija in Belorusija skupaj z Rusijo, Kazahstanom in Kirgizijo članici evrazijske gospodarske unije. EU in šest vzhodnih sosed bo v Rigi sprejelo skupno izjavo, a pogajanja so zaradi različnih interesov in različnih odnosov šesterice z Rusijo kot vselej v preteklosti težavna.

Evropski denar za mala in srednja podjetja
Prvi otipljiv izid vrha v Rigi je začetek programa Evropske komisije v okviru poslovnega foruma v letni vrednosti 200 milijonov evrov, kot pomoč iz evropskega proračuna malim in srednjim podjetjem v Ukrajini, Moldaviji in Gruziji, ki naj bi v prihodnjih desetih letih spodbudila za dve milijardi evrov naložb v teh državah.

Cerar: Proces številnih majhnih korakov
"Partnerstvo Evropske unije in njenih šestih vzhodnih sosed ima smisel, sploh v kriznih časih je pomembno krepiti sodelovanje, ki pa ni uperjeno proti Rusiji ali kateri drugi državi," je ob prihodu na vrh vzhodnega partnerstva v Rigi izpostavil premier Miro Cerar. "To je proces številnih malih korakov, tu in tam pride kakšen veliki," je še dejal slovenski ministrski predsednik.
"Ravno v kriznih časih je treba ohranjati raven vzpostavljenih odnosov in preprečevati nadaljnjo eskalacijo krize in to je mogoče samo z enotno EU, ki čvrsto sodeluje s svojimi vzhodnimi partnericami," je poudaril premier. "Dejstvo je, da položaj vzhodnih partneric ni enostaven, želele bi več spodbude, a EU mora biti realna, ne sme obljubljati nečesa, česar ne more izvršiti," je premier menil o perspektivi članstva Ukrajine, Moldavije in Gruzije v EU.