Arhar in Rogić se dogovarjata za novo srečanje. Foto: BoBo
Arhar in Rogić se dogovarjata za novo srečanje. Foto: BoBo

Slovenski finančni strokovnjak za rešitev spora s Hrvaško o LB-ju je ob robu srečanja slovenskih bančnikov na Brdu pri Kranju v svojem prvem odzivu na navedbe, da naj bi s hrvaškim strokovnjakom Zdravkom Rogićem dosegla kompromisni dogovor, pojasnil, da se od 4. oktobra nista srečala, kar sta tedaj povedala, pa je znano.

Spomnil je še na slovensko zahtevo, da se ustavijo tožbe pred hrvaškimi sodišči, če naj bi vprašanje reševali pri Banki za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu. Kot je dejal, odgovora na pismo zunanjega ministra Karla Erjavca v zvezi s tem iz Zagreba še ni.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v sredo dejala, da sta se Arhar in Rogić, strokovnjaka, ki sta ju imenovali slovenska in hrvaška vlada, dogovorila za kompromisni predlog o prenesenih deviznih prihrankih hrvaških varčevalcev LB-ja, ki je sprejemljiv za hrvaško stran.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so nato zatrdili, da strokovnjaka od zadnjega srečanja na Bledu 4. oktobra nista predlagala nove kompromisne rešitve.

Pusićeva je v četrtek dejala še, da Arhar slovenske vlade očitno še ni seznanil z dogovorom, kar pa je minister Erjavec zanikal in dejal, da mu je Arhar zatrdil, da ni nobenega novega dogovora.