"Visoka predstavnica ceni slovensko poznavanje regije in mislim, da bo to znanje tudi uporabila," je pred nocojšnjimi pogovori še dejal Žbogar. Foto: EPA

Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po pogovorih poudaril, da bo mednarodna konferenca "prelomna v več pogledih". Na pobudo slovenskega premierja in hrvaške premierke Jadranke Kosor ter v sodelovanju s Svetom EU-ja in Evropske komisije se bodo voditelji iz regije srečali prvič po 18 letih. Na njem bo, kot je dejal Pahor, tudi predstavnik Kosova, ki bo "zastopano na primeren način".

"Gre tudi za to, da prek omenjene konference poiščemo rešitve za nekatera odprta vprašanja v regiji," je poudaril Pahor. Ob tem je posvaril, da je treba pričakovanja glede konference, ki bo potekala na Brdu pri Kranju, "dobro odmeriti".

Hotela se je posvetovati s poznavalci Balkana
Ashtonova je sicer v Slovenijo prišla pred za ta teden načrtovanimi obiski v Srbiji, BiH-u in na Kosovu. Kot je pojasnila, se je želela pred temi obiski posvetovati s poznavalci Balkana.

"Mislim, da je opazila oživljeno in okrepljeno vlogo Slovenije na Balkanu in jo zelo zanimajo naša stališča, še posebej do BiH-a," je dejal zunanji minister Samuel Žbogar, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je visoka predstavnica EU-ja odzvala slovenskemu povabilu.

Evropske službe za zunanje delovanje
Z Ashtonovo bo Žbogar spregovoril "o razmerah na Zahodnem Balkanu, še posebej v BiH-u, o vzpostavljanju Evropske službe za zunanje delovanje (EEAS), ter drugih aktualnih razmerah v mednarodni skupnosti," so zapisali na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).