Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je najvišja med mladimi - znašala je 15,8 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je najvišja med mladimi - znašala je 15,8 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Brezposelni
V primerjavi z junijem se je število brezposelnih v EU-ju zmanjšalo za 45.000, v območju skupne evropske valute pa se je povečalo za 8.000.

Po anketi o delovni sili, ki temelji na mednarodno usklajenih opredelitvah Mednarodne organizacije za delo (ILO) in Eurostata, je stopnja brezposelnosti v drugem četrtletju v Sloveniji v povprečju znašala 7,1 odstotka, je sporočil državni statistični urad.

Od nekaj več kot dveh milijonov prebivalcev je bilo v drugem četrtletju v Sloveniji delovno aktivnih 968.000 oziroma dobrih 3.000 več kot v prejšnjem četrtletju in 13.000 manj kot pred enim letom. K povečanju števila delovno aktivnih prebivalcev je največ prispevalo povečanje števila samozaposlenih oseb in tistih, ki so delali prek študentskih servisov ali opravljali pogodbena dela.

V evroobmočju skoraj 16 milijonov brezposelnih
Evropski statistični urad Eurostata ocenjuje, da je bilo julija v EU-ju brezposelnih nekaj več kot 23 milijonov ljudi, od tega v evrskem območju dobrih 15,8 milijona. Stopnja brezposelnosti v območju evra vztraja pri 10 odstotkih od marca. EU 9,6-odstotno stopnjo brezposelnosti ohranja od februarja. Na letni ravni se je stopnja brezposelnosti v območju evra julija povečala za 0,4 odstotne točke (oziroma 0,7 milijona), v sedemindvajseterici pa za 0,5 odstotne točke (oziroma 1,1 milijona).

Najnižja brezposelnost v Avstriji
Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, sta najnižjo stopnjo brezposelnosti julija imeli Avstrija (3,8 odstotka) in Nizozemska (4,4 odstotka v juniju), najvišjo, 20,3-odstotno, pa Španija ter Latvija (20,1-odstotna brezposelnost). Stopnja brezposelnosti v Nemčiji je padla s 7,6 odstotka na 6,9 odstotka. V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti julija na letni ravni povečala za 0,4 odstotne točke, na 6,8 odstotka. Analitiki menijo, da številke zgovorno kažejo na veliko razliko v zdravju gospodarstev v evroobmočju.

Evroobmočje: 1,6-odstotna inflacija na letni ravni
Države območja evra so imele avgusta na letni ravni 1,6-odstotno rast cen. Julija je letna stopnja inflacije v območju evra znašala 1,7 odstotka. Rast cen na letni ravni je bila avgusta v Sloveniji po ocenah Eurostata 2,3-odstotna. Slovenski statistični urad ocenjuje, da so se cene življenjskih potrebščin v Sloveniji avgusta zvišale za 0,3 odstotka. Povprečna letna inflacija je 1,5 odstotna. Statistiki ugotavljajo, da je avgustovska inflacija predvsem posledica podražitve tobačnih izdelkov.