Britanski poslanci so namreč v sredo podprli vladni predlog, ki vključuje tudi možnost glasovanja o preložitvi brexita, če izstopni sporazum do 12. marca ne bo potrjen v parlamentu, prav tako pa bi bil zavrnjen izstop brez dogovora.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in glavni evropski pogajalec za brexit Michael Barnier med srečanjem na Dunaju. Foto: Reuters
Avstrijski kancler Sebastian Kurz in glavni evropski pogajalec za brexit Michael Barnier med srečanjem na Dunaju. Foto: Reuters

"Danes potrebujemo predvsem odločitev, ta je pomembnejša kot dodaten čas.
Podaljšanje je lahko tehnično, torej da se da britanskemu parlamentu čas za sprejetje potrebne zakonodaje. Če ne bo šlo za to, pa se moramo vprašati, čemu bo služilo podaljšanje," je pojasnil Barnier.

Brexit bi lahko preložili do evropskih volitev
Če bo treba rešiti tehnično vprašanje, bi lahko brexit preložili za nekaj tednov do evropskih volitev, je dodal Barnier. Če bi se Britanci odločili za kakšno novo možnost, pa bi bila po njegovih besedah potrebna daljša preložitev. Ob tem je poudaril, da bo morala Velika Britanija med 23. in 26. majem izvesti evropske volitve, če bo takrat še članica EU-ja.

Na težave glede volitev v Evropski parlament je opozoril tudi Kurz. "Sodelovanje države, ki želi zapustiti Evropsko unijo, na evropskih volitvah bi bilo več kot absurdno," je povedal. "Naš cilj mora torej biti urejen izstop, če se ta že mora zgoditi," je dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta sicer že pred srednim glasovanjem v britanskem parlamentu izrazila pripravljenost podpreti podaljšanje brexita. Tudi Macron je Britancem sporočil, da je čas, da sprejmejo odločitev. Pozval je k utemeljeni zahtevi za preložitev.

14. marca glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita
Britanski poslanci so v sredo soglasno potrdili predlog premierke Therese May, ki predvideva, da bodo poslanci o britanskem izstopnem sporazumu glasovali do 12. marca. Če ga bodo zavrnili, bodo 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora. Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita.

Laburisti bi podprli drugi referendum o brexitu
Zavrnili pa so dopolnilo laburistov, ki vsebuje njihov načrt za brexit, ki je predvideval obstanek Združenega kraljestva v carinski uniji z EU-jem in tesno povezanost z notranjim trgom Unije po brexitu. Laburistična stranka je že pred glasovanjem napovedala, da bo ob morebitni zavrnitvi podprla drugi referendum o brexitu. To je nato potrdil vodja stranke Jeremy Corbyn, ki je dejal, da bodo referendum podprli, "da bi preprečili škodljiv torijski brexit ali katastrofalni izstop brez dogovora".