Belgija, ena šestih ustanovnih članic Unije, bo EU-ju predsedovala že dvanajstič. Foto: EPA
Belgija, ena šestih ustanovnih članic Unije, bo EU-ju predsedovala že dvanajstič. Foto: EPA
Yves Leterme
Yves Leterme je 48. belgijski premier, ki je konec aprila podal odstop, po novih volitvah pa še vedno čaka na naslednika. Foto: EPA

V Belgiji zatrjujejo, da bodo kos tej nalogi, ter sprejemajo zelo omejeno in neizstopajočo vlogo polletnega rotirajočega predsedovanja, ki jo predvideva Lizbonska pogodba.

Belgijci že umaknjeni v ozadje
Premier belgijske vlade, ki opravlja tekoče posle, Yves Leterme pravi, da se je belgijsko predsedstvo pripravljeno umakniti v ozadje. Ob tem zagotavlja trdno podporo novima "prvima obrazoma" Unije: predsedniku EU-ja Hermanu Van Rompuyu, sicer nekdanjemu predsedniku belgijske vlade, in visoki zunanji predstavnici Unije Catherine Ashton.

Vzpostavitev skupne diplomatske službe
Med svojimi prednostnimi nalogami je belgijsko predsedstvo izpostavilo izvajanje Lizbonske pogodbe "v duhu in besedi", zagotavljanje finančne stabilnosti v Uniji in predvsem v območju evra, ki se spopada z najhujšo krizo od svojega nastanka, ter vzpostavitev evropske diplomatske službe, ki naj bi delovala pred prvo obletnico uveljavitve nove pogodbe, torej pred 1. decembrom.

Brez rokov za pogajanja s Hrvaško
Belgijsko predsedstvo je kot "pomemben dosje" izpostavilo tudi širitev, a je bilo zelo previdno glede konkretnih vprašanj, tudi o tem, ali bo Hrvaška pristopna pogajanja z EU-jem končala še letos. "Časovni okvir je zelo tesen. Treba se je sprijazniti z realnostjo in videti, kaj je mogoče," je pretekli teden v Bruslju dejal Leterme.

V ospredju predsedujoči trio
Neizstopajoč pristop belgijskega predsedstva je očiten tudi pri zasnovi njihove spletne strani http://www.eutrio.be/. Vsako rotirajoče predsedstvo do zdaj je poudarili vlogo svoje države, Belgijci pa so v ospredje postavili predsedujoči trio, ki ga sicer sestavljata tudi Španija in Madžarska, kar še dodatno napoveduje umik posameznih rotirajočih predsedstev v ozadje.