Evropski komisiji bo mandat potekel oktobra. A kaj lahko se zgodi, da bo mandat nekoliko podaljšan, saj v primeru ratifikacije Lizbonske pogodbe ne bi bilo mogoče pravočasno speljati vseh postopkov za imenovanje novih komisarjev. Foto: MMC RTV SLO
Evropski komisiji bo mandat potekel oktobra. A kaj lahko se zgodi, da bo mandat nekoliko podaljšan, saj v primeru ratifikacije Lizbonske pogodbe ne bi bilo mogoče pravočasno speljati vseh postopkov za imenovanje novih komisarjev. Foto: MMC RTV SLO
Janez Potočnik
Slovenija je v Evropsko komisijo poslala Janeza Potočnika, ki pokriva resor znanost in raziskave. Potočnik zaenkrat uživa podporo slovenske politike. Foto: EPA

Če Irska in Češka Lizbonske pogodbe ne bosta ratificirali, bodo veljala pravila pogodbe iz Nice, ki pravi, da se število komisarjev zmanjša, ko število članic EU-ja doseže 27. To številko je Evropska unija dosegla z vstopom Bolgarije in Romunije. Če pa bo do ratifikacije Lizbonske pogodbe prišlo, pa najverjetneje ne bo dovolj časa, da bi pravočasno izpeljali postopke, da bi komisija svoj mandat lahko končala, ko bi ga morala, to je oktobra, poroča Radio Slovenija. Prav zato se že več kot pol leta govori tudi o možnosti podaljšanja mandata zdajšnje komisije.

Z uvedbo Lizbonske pogodbe bi države obdržale po enega komisarja
Komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunina upa, da bo ratifikacija Lizbonske pogodbe uspešna. S tem bi vse države članice obdržale po enega komisarja, parlament pa bi novo komisijo lahko potrdil v začetku prihodnjega letal. Pravzaprav upa, da bi se to zgodilo že letos, saj meni, da dobro imeti onesposobljene komisije.

Evropska komisija je namreč edina od treh evropskih institucij, ki pripravlja predloge nove evropske zakonodaje. Komisarji, ki kandidirajo na evropskih volitvah, pa v naslednjih mesecih svoje dolžnosti na komisiji ne bodo mogli opravljati.

Za komisarje tudi po koncu mandata dobro poskrbljeno
Ker zaradi vedno večje gospodarske krize večina držav članic znižuje plače javnih uslužbencev, se vse pogosteje pojavlja tudi vprašanje komisarskih plač. Plača predsednika komisije Joseja Manuela Barrosa se povzpne na 23.000 evrov bruto na mesec. V Bruslju sicer vztrajajo, da varčevalni ukrepi članic vplivajo na plače evropskih uslužbencev. Tiskovni predstavnik Evropske komisije Johannes Leitinberger je pojasnil, da če države članice pregledajo in prilagodijo sistem plač, tudi Evropska komisija po posebni metodi deli v dobrih časih dobičke, v slabih pa bolečine. Plače evropskih uradnikov se plačam uradnikov v posameznih državah prilagajajo enkrat na leto.

Sicer pa komisarji ne ostanejo brez nadomestila tudi po preteku svojega mandata. Komisarjem po izteku mandata še največ tri leta pripada nadomestilo v vrednosti od 40 do 60 odstotkov nekdanje plače, dobijo pa ga tudi, če je njihovo novo delo bolje plačano od komisarskega. Nekdanji komisar in sedanji minister Peter Mandelson dobi iz britanskega proračuna 100.000 evrov bruto na leto, iz evropskega proračuna pa še 80.000 evrov.

A. M.