V Evropskem parlamentu se začenja mandat nove sestave. Foto: EPA
V Evropskem parlamentu se začenja mandat nove sestave. Foto: EPA
Največ možnosti za predsednika EP-ja ima Jerzy Buzek

Kot je v MMC-jevi spletni klepetalnici pojasnila Nataša Goršek Mencin, ima največ možnosti za predsednika Evropskega parlamenta kandidat največje politične skupine Evropske ljudske stranke Poljak Jerzy Buzek.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Politične skupine v Evropskem parlamentu imajo enako vlogo kot poslanske skupine v nacionalnem parlamentu. Predsedniki političnih skupin EP-ja in predsednik EP-ja pa sestavljajo najvišji politični organ institucije, Konferenco predsednikov.

Pred glasovanjem posveti v političnih skupinah
O glasovalni disciplini je Goršek Mencinova dejala, da naj bi poslanci vedno glasovali po svoji vesti. A pred vsakim glasovanjem v Evropskem parlamentu potekajo pogovori v posameznih političnih skupinah, na podlagi katerih je mogoče začutiti, kako bo večinsko glasovala politična skupina. Ob tem pa ni izključena možnost, da poslanec iz določene skupine glasuje drugače kot večina, pojasnjuje.

Na vprašanje, kolikšne so plače zaposlenih v parlamentu, je Nataša Mencin Goršek pojasnila, da znašajo plače za zaposlene v sekretariatu nekaj več kot 7.000 evrov. Prej so bile plače vezane na plače poslancev v nacionalnih parlamentih, in dogajalo se je, da je imel bolgarski poslanec 700 evrov plače, italijanski pa 11.000 za isto delo. Po novem statutu so plače izenačene.

Največ možnosti za predsednika EP-ja ima Jerzy Buzek